PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Publicat pe 07 martie 2015

 

UN NOU "COSTUM DE LUPTĂ"

Maior Ion Adrian CURIMAN

UN NOU  "COSTUM DE LUPTĂ"
Noul costum de luptă creat de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto: prin amabilitatea ACTTM
pxv
GALERIA FOTO
 

Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) lucrează la un nou proiect ce vizează un costum de luptă care să corespundă cerinţelor tehnico-tactice actuale.

Materialul a fost prima provocare la care trebuiau să răspundă specialiştii. După realizare, acesta a fost supus la mai multe teste specifice: rupere, întindere, uzură, acţiunea agenţilor exteriori – frecare, apă, uleiuri, substanţe chimice, raze ultraviolete, rezistenţa culorilor la spălare. "Materialul a fost testat în totalitate acum doi ani şi a trecut testele specifice – a precizat şeful Laboratorului de tehnologii pentru protecţia indirectă a forţelor din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, căpitan dr.ing. Cornel Todirică. Primele costume pe care le-am realizat le-am purtat chiar noi, la mai multe tipuri de activităţi".

Cea de-a doua provocare a fost camuflajul. Acesta a reprezentat un proiect aparte, demarat în urmă cu patru ani şi a urmărit dezvoltarea unui software care generează modele de camuflaj pixelat, în funcţie de zona în care se duc acţiunile de luptă .

Prin introducerea unui set de fotografii din zona de interes, soft-ul generează automat formele şi culorile camuflajului.

În primă fază a fost vizat teritoriul României şi, astfel, prin introducerea unui set de imagini din toată ţara a rezultat un model experimental de forme şi culori. Acest model de camuflaj poate fi folosit oriunde pe teritoriul ţării, în orice anotimp, mai puţin în zonele cu zăpadă uniformă.

„Dacă sunt şi suprafeţe fără zăpadă, atunci poate fi folosit şi iarna. Am creat un camuflaj de pădure deoarece nu am luat în calcul şi un costum de luptă pentru iarnă. Cu privire la partea de camuflaj, modelul de forme şi culori se poate genera foarte uşor. Din momentul în care avem imaginile, în  funcţie de complexitate, modelul de camuflaj e disponibil pentru imprimare în maximum două zile."

Generarea pe calculator a modelului de camuflaj reprezintă un real avantaj faţă de modelele vechi, pentru realizarea cărora trebuia să dai dovadă de multă imaginaţie şi măiestrie. Se făcea un model artistic, se imprima pe un material, se îmbrăca militarul, se punea la distanţa la care se dorea camuflarea – dacă se dorea ca acel costum să ofere camuflaj la 100 de metri, atunci militarul era poziţionat la acea distanţă – şi se modifica modelul de camuflaj astfel încât la distanţa respectivă militarul să nu mai poată fi reperat.

Generarea pe calculator a modelului de camuflaj reprezintă un real avantaj faţă de modelele vechi, pentru realizarea cărora trebuia să dai dovadă de multă imaginaţie şi măiestrie. Se făcea un model artistic, se imprima pe un material, se îmbrăca militarul, se punea la distanţa la care se dorea camuflarea – dacă se dorea ca acel costum să ofere camuflaj la 100 de metri, atunci militarul era poziţionat la acea distanţă – şi se modifica modelul de camuflaj astfel încât la distanţa respectivă militarul să nu mai poată fi reperat.

Modelul actual permite o mai bună camuflare în câmpul tactic. Folosind algoritmii matematici, practic acest sistem permite realizarea unui model de camuflaj care se vede diferit la distanţe diferite.

Numărul de culori folosit este un alt avantaj demn de luat în calcul. Acesta poate fi stabilit în funcţie de cerinţele beneficiarului; cu cât sunt folosite mai multe culori cu atât camuflarea este mai bună, deşi acest lucru implică şi costuri mai mari. Numărul culorilor mai depinde şi de modalitatea de imprimare, pentru că sunt metode de imprimare care nu permit mai mult de cinci culori.

UN NOU  "COSTUM DE LUPTĂ"
Noul model permite o mai bună camuflare în câmpul tactic
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
prin amabilitatea ACTTM

Ultima variantă a costumului de camuflaj este destinat camuflării în mediul vizibil şi infraroşu apropiat, pentru aparatele de vedere pe timp de noapte care au intensificator de imagine şi depăşesc cu puţin sfera vizibilului.

În anul 2014, Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de beneficiar, a făcut o solicitare în care, pe lângă partea de camuflare, a formulat şi anumite cerinţe privind protecţiile coatelor şi genunchilor şi o anumită ergonomie a costumului, ei dorind o ţinută de luptă, nu una de cazarmă. Acele cerinţe au fost transpuse în această ţinută, cu mai puţine buzunare, aşezate ergonomic, înclinate, să poată fi accesate în momentul în care militarul poartă o vestă de protecţie balistică. Uniforma aduce anumite îmbunătăţiri faţă de cele actuale, precum extensiile elastice ale pantalonilor, ceea ce face ca betelia pantalonului să nu se mai mişte pe corp. Au fost introduse protecţii pentru genunchi care se pot detaşa, iar cele două variante ale modelului experimental oferă posibilitatea beneficiarului de a o alege pe cea mai bună. Costumul permite, de asemenea, o serie de reglaje care să ofere luptătorului posibilitatea de a-l ajusta pe corp şi a-l adapta nevoilor din câmpul tactic.

Reglajul pentru genunchiere se face în funcţie de înălţimea militarului şi de grosimea piciorului, astfel încât pantalonul să se prindă fix pe picior. S-a avut în vedere faptul că, în condiţii de luptă, poziţiile cele mai des întâlnite sunt culcat sau în genunchi.

În cerinţele formulate de beneficiar, costumul trebuie să cuprindă şi o bluză tactică. Aceasta este destinată a fi purtată sub vesta de protecţie balistică şi este realizată dintr-un material moale, plăcut la atingere, care se usucă foarte repede pe corpul militarului.

"Costumul este acum în faza de testare la beneficiar – ne-a spus în final căpitanul dr.ing.Cornel Todirică – după  care vom primi un feedback ce se va transpune în prototipul costumului.

Această etapă de realizare a prototipului este cea care durează cel mai mult şi care implică şi cele mai multe costuri. Odată finalizat, acest model de uniformă poate fi realizat folosind orice model de camuflaj, iar în privinţa costurilor, pentru o producţie de serie, noua variantă ar ajunge la costul costumului actual".

 

 

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE