PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Publicat pe 24 noiembrie 2014
fb
pi
tw

 

COMPETIŢIA "SUBOFIŢERUL/ SOLDATUL ANULUI 2014 ÎN FORŢELE TERESTRE" ŞI-A DESEMNAT ÎNVINGĂTORII

Colonel Dragoş ANGHELACHE

Competiţia  "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terestre" şi-a desemnat  învingătorii

Participanţii la competiţie rezolvă testele-grilă din cadrul probelor teoretice

imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto: Cristian Surugiu
pxv
GALERIA FOTO
 

Finala competiţiei "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terstre" s-a desfăşurat la Predeal, în perioada 19-20 noiembrie, gazda competiţiei fiind Batalionul 21 Vânători de Munte.

 

La start s-au aliniat cei mai buni subofiţeri şi gradaţi profesionişti din cele trei divizii şi din structurile direct subordonate Statului Major al Forţelor Terestre. Militarii au avut de trecut un număr de douăsprezece probe teoretice şi practice care le-au solicitat la maxim rezistenţa la efort fizic şi psihic prelungit, cunoştinţele teoretice, precum şi experienţa în câmpul tactic, pregătirea militară generală şi de specialitate.

Preşedintele comisiei de evaluare a fost conslierul şefului Statului Major al Forţelor Terstre pentru problemele subofiţerilor şi maiştrilor militari, plutonierul-adjutant principal Marius Stoian, iar consilierii comandanţilor celor trei divizii şi al Brigăzii 6 Operaţii Speciale au fost membri în comisie.

Competiţia  "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terestre" şi-a desemnat  învingătorii
Se trage la sorţi ordinea în care concurenţii vor pleca pe traseu, în cadrul probelor practice
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cristian Surugiu

Invitaţi la această competiţie au fost consilierul şefului Statului Major General, maistrul militar principal Gabriel Enache, consilierul şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, plutonierul adjutant Daniel Sîmpetru şi consilierul şefului Statului Major al Forţelor Navale, maistrul militar principal Irinel Dima. Cu statut de observatori, au participat şi un număr de 20 de consilieri ai comandanţilor unităţilor din forţele terestre, prezenţi la convocarea de specialitate care a avut loc în aceeaşi perioadă la Baza de Instruire a Vânătorilor de Munte din Predeal.

 

Ceaţa, un factor de multiplicare a dificultăţii probelor

Ca şi la ediţiile precedente, concurenţii  au avut de parcurs o gamă variată de probe, atât teoretice cât şi practice, în urma cărora comisia de evaluare a punctat performanţele fiecărui militar în baza regulamentului competiţiei.

În prima zi, concurenţii au fost evaluaţi la pregătire fizică, pregătire militară generală, limba engleză şi capacitate de comunicare. Cea de a doua zi a fost rezervată probelor practice care au început cu un marş pe timp de noapte pe traseul Batalionul 21 Vânători de Munte – Cheile Râşnoavei – Baza de Instruire pentru Vînători de Munte, după care a continuat cu aruncarea grenadelor la distanţă cu precizie şi cu tragerile cu armamentul individual de infanterie.

Nu a lispsit nici porba-surpriză, în cadrul căreia, ca şi la ediţiile precedente, concurenţii a trebuit să facă apel la toate resursele fizice, psihice şi de cunoştinţe teroretice. Ei s-au deplasat după azimut, fără hartă, în teren muntos acoperit, natura aducându-şi contribuţia din plin la creşterea dificultăţii probei prin ceaţa densă de care concurenţii "s-au bucurat" pe parcursul întregului traseu.

În punctele de verificare, concurenţii au rezolvat probleme practice din domeniul topografiei militare, instrucţiei sanitare, instrucţiei CBRN, instrucţiei genistice şi EOD, cunoaşterea mijloacelor de comunicaţii şi instrucţiei de front.

 

Prundu Bârgăului, prima ediţie a competiţiei

Competiţia  "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terestre" şi-a desemnat  învingătorii
Proba de aruncare a grenadelor la distanţă şi cu precizie
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cristian Surugiu

La zece ani de la sărbătorirea acestei competiţii, invitat de onoare a fost plutonierul-adjutant principal (r) Sabin Ivan, fost consilier al comandantului Batalionului 817 Artilerie Mixtă "Petru Rareş", organizatorul primei ediţii a acestei competiţii. Despre începuturile acestei activităţi devenită tradiţie, plutonierul-adjutant principal (r) Ivan îşi aminteşte: "Am aflat despre acest tip de concurs la prima convocare a consilierilor care s-a desfăşurat la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă din Piteşti, în 2004, într-o discuţie cu subofiţerii americani prezenţi la activitate. Mi-a plăcut ideea şi am preluat-o, pentru că am considerat că organizarea unui concurs este ceva stimulativ pentru militari. Am avut şansa să lucrez cu doi oameni deschişi către schimbare şi către nou: colonelul Gheorghe Tanco, comandantul Batalionului 817 Artilerie Mixtă, şi maiorul George Sas, locţiitorul comandantului la acea vreme. Cu sprijinul dumnealor, în preajma Zilei Artileriei s-a desfăşurat primul concus, pe terenurile de instrucţie ale batalionului din Prundu Bârgăului. Probele de atunci erau pe linie de disciplină militară, pregătire militară generală, întreţinerea tehnicii. Nu semăna cu ceea ce este acum – pentru că în timp competiţia a evoluat – dar mă bucur că ideea a prins şi a fost preluată de brigadă, apoi de Corpul 4 Armată Teritorial, ulterior fiind preluată şi de SMFT şi de către cei de la aviaţie."

Plutonierul-adjutant principal (r) Sabin Ivan spune că se aştepta ca acest concurs să ia amploare, poate nu chiar până la acest nivel, pentru că lucrurile noi şi bune au prins de fiecare dată. Au reuşit să rezolve şi problemele de ordin juridic, "pentru că la început nu aveam bază legală nici măcar să dăm activitatea pe ordin de zi, dar cei cu care am colaborat au înţeles că acest concurs este benefic pentru instituţie şi l-au preluat. Am apreciat că au fost persoane care şi-au asumat această responsabilitate fiindcă oriunde există şi oameni care se feresc de răspundere sau de ceva nou.. pentru că înseamnă muncă în plus" a continuat plutonierul-adjutant principal (r) Ivan.

Despre ediţia din acest an, iniţiatorul competiţiei spune: "A fost organizată bine, iar vânătorii de munte au fost gazde deosebite şi au asigurat tot sprijinul în desfăşurarea concursului. Într-adevăr, s-a văzut că a fost concurenţă şi au ieşit învingători oamenii cei mai buni. Mă bucur că am avut şansa să fac un marş alături de foştii mei colegi de la Diham până la bază".

 

Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă" i-a premiat pe învingători

Competiţia  "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terestre" şi-a desemnat  învingătorii
Primii trei clasaţi în exţia a X-a a competiţiei, împreună cu invitaţii participanţi la festivitatea de premiere
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cristian Surugiu

Pe podiumul de premiere al ediţiei din acest an a competiţiei au urcat următorii:

Subofiţerul anului: sergent-major Ioan Mihăilă, Brigada 6 Operaţii Speciale;
Locul II: plutonier Albert Ghiţă, Divizia 1 Infanterie "Dacica";
Locul III: sergent-major Iulian Andrei, Divizia 2 Infanterie "Getica".

Soldatul anului: fruntaş Ciprian Popov, Divizia 4 Infanterie "Gemina";
Locul II: caporal clasa a III-a Vasile Iftimie, Divizia 2 Infanterie "Getica";
Locul III: caporal clasa a III-a Valentin Mihăilescu, Divizia 1 Infanterie "Dacica".

Militarii care au fost declaraţi "Subofiţerul anului 2014 în forţele terestre", respectiv "Soldatul anului 2014 în forţele terestre" au fost premiaţi de către locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", colonelul Constantin Vlad, iar fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă" i-a premiat cu sume de bani, prin programul "Cei mai buni dintre cei buni", pe sergentul-major Ioan Mihăilă şi pe fruntaşul Ciprian Popov.

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr
 MASS-MEDIA    
 Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA   CLUJ
     
IASI   TIMISOARA
     
pxtr pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE