PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Publicat pe 14 septembrie 2014
fb
pi
tw

MILITARII BĂNĂŢENI AU CELEBRAT SĂRBĂTOAREA SFINTEI CRUCI LA MUNTELE MIC

Căpitan Andi PĂUNESCU

Militarii  bănăţeni au celebrat Sărbătoarea Sfintei Cruci la Muntele Mic

Garda de Onoare formată din militari ai Brigăzii 18 Infanterie "Banat", împreună cu ceilalţi participanţi la ceremonie, în procesiune spre crucea-monument de pe Muntele Mic

imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto: Andi Păunescu
pxv
GALERIA FOTO
 

Duminică, 14 septembrie, pe platoul crucii-monument a eroilor bănăţeni de pe Muntele Mic a avut loc un ceremonial militar şi religios organizat de Episcopia Caransebeşului şi Brigada 18 Infanterie "Banat" din Timişoara.

 

Festivitatea a marcat împlinirea a 10 ani de când s-a ridicat noul monument dedicat eroilor bănăţeni. Istoria crucii-monument din staţiunea Muntele Mic începe în iulie 1936, când a fost ridicată în memoria eroilor bănăţeni din lupta pentru reîntregire. La acea vreme, crucea era confecţionată din opt tulpini de brad. Grupate câte două, aceste tulpini au format corpul principal al crucii, înaltă de 25 de metri, fixată la sol pe o platformă metalică, încastrată în stâncă, la cota 1670 m.

Militarii  bănăţeni au celebrat Sărbătoarea Sfintei Cruci la Muntele Mic
Se intonează Imnul Naţional al României
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Andi Păunescu

În anul 2004 a fost amplasată o nouă cruce, cu structura din metal şi iluminată feeric pe timpul nopţii, înlocuind vechiul monument.

La ceremonia din acest an au fost prezenţi preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deputat Ion Micioalcă, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, cadre militare active din Brigada 18 Infanterie "Banat", cadre militare în rezervă sau retragere, precum şi un public numeros.

După intonarea imnului de stat, a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Prea Sfinţitul părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, Prea Sfinţitul Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Prea Sfinţitul Macarie, episcopul român al Europei de Nord, alături de un sobor de preoţi şi diaconi veniţi din toată ţara.

La sfârşitul ceremonialului religios, Prea Sfinţitul părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, i-a decorat cu Ordinul "Crucea Episcop Elie Miron Cristea", clasa a II-a pentru mireni, pe comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigadă Adrian Tonea şi pe şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă. Menţionăm faptul că aceeaşi distincţie a fost acordată comandantului Brigăzii 18 Infanterie "Banat", colonelul Cristian Dinulică, în urmă cu doi ani.

Tot în cadrul ceremonialului, colonelul Augustin Pegulescu, ofiţer rănit în teatrul de operaţii din Afganistan, a primit Diploma de onoare "Ilie Tesviteanul".

Comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", generalul de brigadă Adrian Tonea, a exprimat, în cuvântul său, mândria pe care o resimte participând împreună cu militarii Brigăzii 18 Infanterie "Banat" la acest mare şi simbolic act al perenităţii neamului nostru pe muntele sfânt al Banatului, Muntele Mic, onorând atât Sfânta Sărbătoare a Crucii, dar, în acelaşi timp, şi pe eroii bănăţeni, care, ştiuţi sau neştiuţi, s-au jertfit de-a lungul secolelor pentru ca  noi să trăim în libertate şi fericiţi, alături de cei dragi.

Militarii  bănăţeni au celebrat Sărbătoarea Sfintei Cruci la Muntele Mic
Ceremonia militară şi religioasă s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie "Banat" şi cu un concert susţinut de Muzica Militară a garnizoanei Timişoara
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Andi Păunescu

După o slujbă de pomenire a eroilor, a urmat depunerea coroanelor de flori. Reprezentanţii  Episcopiei Caransebeşului, împreună cu militarii Brigăzii 18 Infanterie "Banat", au adus în cadrul manifestărilor un omagiu tuturor eroilor bănăţeni cu nume şi celor fără de nume, ale căror trupuri neînsufleţite stau la temelia zidurilor istoriei României.

Ziua de 14 septembrie s-a constituit astfel într-un minunat prilej de a cinsti, aşa cum se cuvine, memoria ostaşilor noştri bănăţeni, jertfiţi în luptele pentru apărarea ţării, credinţei şi neamului.

Defilarea Gărzii de Onoare, constituită din militarii Brigăzii 18 Infanterie "Banat", şi concertul de fanfară, susţinut de muzica militară a garnizoanei Timişoara au încheiat ceremonialul militar şi religios organizat cu prilejul sărbătoririi Înălţării Sfintei Cruci, la monumentul de la Muntele Mic, în aplauzele tuturor celor prezenţi.

Glorie eternă şi recunoştinţă veşnică bravilor noştri eroi!

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
MASS-MEDIA
Publicaţii
CURIERUL ARMATEI ORIZONT MILITAR ÎN SLUJBA PATRIEI
pxtr
MASS-MEDIA
Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA CLUJ
IASI TIMISOARA
pxtr pxtr pxtr
FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,
PURTĂTORUL DE BIRUINŢI"
FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE