PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
fb
pi
tw

NOUĂ DECENII DE LA TRECEREA ÎN ETERNITATE A GENERALULUI CONSTANTIN CHRISTESCU

Colonel Dragoş ANGHELACHE

Nouă  decenii de la trecerea în eternitate a generalului Constantin Christescu
Militari din Garnizona Bucureşti, prezenţi la ceremonia de comemorare a 90 de ani de la trecerea în eternitate a generalului de corp de armată Constantin Christescu
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto: Cristian Surugiu
pxv
GALERIA FOTO
 

Generalul de corp de armată Constantin Christescu este unul dintre eroii uitaţi ai României. Cei mai mulţi dintre contemporanii noştri nu-l cunosc, iar în cărţile de istorie ale şcolarilor n-a avut loc nici măcar în subsolul paginii unde apare Andreea Esca. De aceea, demersul Statului Major al Forţelor Terestre, la iniţiativa colonelului prof. univ. dr. Adrian Stroea, de a comemora cele nouă decenii scurse de la trecerea în eternitate a generalului, nu este numai o acţiune onorantă ci, mai ales, una necesară.

 

Generalul de corp de armată Constantin Christescu a fost unul dintre marii comandanţi ai armatei române (printre cele mai înalte funcţii îndeplinite fiind cele de comandant al Armatei de Nord şi al Armatei 1, precum şi şef al Marelui Stat Major) şi, totodată, este recunoscut ca fiind creatorul şcolii de stat major din România.

Ceremonia de comemorare a generalului de corp de armată Constantin Christescu s-a desfăşurat miercuri, 9 mai, la mormântul acestuia din Cimitirul Bellu, în prezenţa şefului Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din Statul Major General, general de flotilă aeriană dr. Florian Râpan, a şefului Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Mihai Ciungu, şi a locţiitorului comandantului Diviziei 1 Infanterie "Dacica", general de brigadă dr. Emil Tudosie. La ceremonie a mai fost prezent, de asemenea, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", general-maior dr. Visarion Neagoe, precum şi cadre militare din unităţile bucureştene.

Nouă  decenii de la trecerea în eternitate a generalului Constantin Christescu
Colonelul prof. univ. dr. Adrian Stroea evocă personalitatea generalului de corp de armată Constantin Christescu
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cristian Surugiu

După intonarea imnului de stat de către muzica militară a Diviziei 1 Infanterie "Dacica", locţiitorul Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, colonel prof. univ. dr. Adrian Stroea, a prezentat succint biografia generalului Constantin Christescu, după care preoţii militari ai SMFT şi Diviziei 1 Infanterie au săvârşit slujba de pomenire. S-au depus coroane de flori la mormântul generalului Christescu de către reprezentanţi ai Statului Major General, ai Statului Major al Forţelor Terestre şi ai Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria".

La încheierea ceremoniei, ne-am adresat locţiitorului şefului Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, colonel prof. univ. dr. Adrian Stroea, pentru a ni-l prezenta pe cel care a fost generalul de corp de armată Constantin Christescu. Redăm mai jos interviul, cu specificaţia că în secţiunea "Biblioteca virtuală" din website-ul revistei se găseşte, în format PDF, lucrarea "Din elita artileriei", iar paginile 78-82 sunt dedicate generalului Christescu.

 

— Domnule colonel, cine a fost generalul de corp de armată Constantin Christescu?

Generalul Christescu a fost unul dintre cei mai străluciţi militari ai oştirii române. S-a născut în localitatea argeşeană Pădureţi în anul 1866, la 2 decembrie. A studiat în Piteşti, a urmat Şcoala Fiilor de Militari din Craiova, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie şi tot ca şef de promoţie a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti. A absolvit, cu rezultate remarcabile, Şcoala Superioară de Război din Paris, Şcoala Superioară de Război din Bucureşti, dar şi Şcoala Politehnică din Paris.

General de corp de armată Constantin Christescu
General de corp de armată
Constantin Christescu
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Preluare din volumul "Din elita artilerie"de Adrian Stroea şi Marin Ghinoiu, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, Bucureşti 2012, p. 78

Pregătirea generală şi de specialitate extrem de temeinică, precum şi moralitatea ireproşabilă i-au permis o exprimare profesională de excepţie. A îndeplinit o multitudine de funcţii, începând cu cele de la baza carierei: de comandant subunitate de artilerie, apoi comandant de unitate de artilerie, diferite funcţii pe linie de stat major, a fost comandant de armată şi, nu în ultimul rând, a deţinut cea mai înaltă demnitate militară, aceea de şef al Marelui Stat Major, în trei perioade: 1913-1914, 1918 şi în perioada 1920-1923. De asemenea, a activat în domeniul învăţământului militar, fiind un strălucit profesor în Şcoala de Război, căreia i-a fost, într-o perioadă, şi comandant. S-a afirmat şi a rămas în conştiinţa oştirii ca întemeietorul şcolii statmajoristice româneşti, lucrările sale în ceea ce priveşte tactica şi strategia rămânând lucrări de referinţă în gândirea militară românească.

A fost unul dintre principalii creatori ai planurilor de campanie din 1913-1916 şi 1917. Mai mult decât atât, la solicitarea Serbiei, a elaborat şi planul de campanie al acestei armate împotriva armatei bulgare, bucurându-se de o apreciere deosebită din partea sârbilor, care spuneau: "Dacă mai aveţi vreun Christescu, pe acesta să ni-l lăsaţi nouă!".

În ceea ce priveşte Mărăşeştiul – atât ca teatru de război, cât şi ca monument comemorativ – se leagă şi o parte mai puţin plăcută pentru cariera generalului. În data de 30 iulie 1917, cu puţine zile înainte de declanşarea marii bătălii, a fost schimbat ca şi mulţi alţii (pe nedrept, spunem noi) de la conducerea armatei. Nu este mai puţin adevărat că înlocuitorul său a fost un om de aceeaşi valoare: generalul Eremia Grigorescu. Schimbarea l-a afectat extrem pe generalul Christescu, pentru că nu a avut posibilitatea să ducă până la capăt împlinirea planurilor de campanie, de bătălie, pe care le elaborase. O altă nedreptate a fost aceea că nu a fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazu", deşi unii cu merite mai puţin consistente s-au bucurat de această distincţie, extrem de onorantă pentru un militar.

Generalul a decedat la o vârstă relativ tânără, la 57 de ani, în noaptea de 8 spre 9 mai 1923, la căpătâi fiindu-i soţia şi un nepot din partea acesteia. S-au organizat funeralii pe măsura importanţei şi personalităţii sale, la care a participat întreaga conducere a armatei, mai puţin mareşalul Prezan, cu care nu s-a aflat în relaţii amiabile, el fiind cel care a determinat înlocuirea de la comanda Armatei 1. De asemenea, au participat la funeraliile sale numeroşi oameni politici, numeroşi savanţi, academicieni. Extrem de important şi, totodată, onorant, între cei ce au rostit discursuri s-a aflat şi Grigore Antipa, care îl considera, pe drept cuvânt, ca fiind "un artist al strategiei militare româneşti". Un exemplu foarte sugestiv pentru preţuirea de care s-a bucurat generalul Christescu reprezintă faptul că, a doua zi după înhumarea sa, a avut loc o şedinţă solemnă a Academiei Române, dedicată tocmai personalităţii sale de excepţie.

Nouă  decenii de la trecerea în eternitate a generalului Constantin Christescu
Reprezentanţii Statului Major al Forţelor Terestre depun o coroană la mormântul generalului de corp de armată Constantin Christescu
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cristian Surugiu

Dar nedreptăţile nu l-au părăsit nici dincolo de moarte pe general, întrucât osemintele sale nu au putut să ajungă în sarcofagul ce-i fusese destinat la Mausoleul Mărăşeşti, monument finalizat în anul 1924. Într-o primă fază, demersurile soţiei sale au fost respinse de minister. Mai mult decât atât, în anul 1924 a apărut şi o dispoziţie prin care se spunea că "în criptele de la Mărăşeşti vor fi instalate numai rămăşiţele pământeşti ale eroilor căzuţi pe câmpul de bătaie de la Mărăşeşti, cu excepţia faptelor deja împlinite". Excepţia era una singură: înhumarea lui Eremia Grigorescu,  care nici el nu murise pe câmpul de luptă de la Mărăşeşti, ci în vara anului 1919, în Bucureşti. Au fost şi alte încercări de mutare a osemintelor sale la mausoleu: mă refer la cea din 1930, care nu a fost agreată de Carol al II-lea, la cea din 1938, după decesul şi înhumarea la Mărăşti a marelui mareşal Averescu – care nici el nu murise pe câmpul de luptă – şi, ca nedreptatea să aibă dimensiune maximă, menţionez faptul că în sarcofagul său, în 1947, au fost depuse osemintele generalului sovietic Feodor Alexandrovici Kolodeev, inspector al Corpului 8 Armată pentru Artilerie, ca expresie a obedienţei vremii. Familia a reacţionat şi s-a adresat conducerii după anul 1946, fără a primi un răspuns favorabil. De aceea, credem că ar trebui preluate eforturile, operate modificări la normativele în vigoare cu privire la posibilitatea de înhumare a unui astfel de erou acolo unde îi este locul, alături de cei pe care i-a condus în luptă şi pe planurile căruia s-a obţinut victoria de la Mărăşeşti.

— Astăzi, 9 mai, la Cimitirul Bellu, a avut loc comemorarea a 90 de ani de la trecerea în eternitate a generalului de corp de armată Constantin Christescu. Ce a generat această acţiune?

Ideea comemorării generalului Christescu a apărut cu ceva timp în urmă, odată cu elaborarea volumului "Din elita artileriei", la care am lucrat împreună cu bunul meu prieten, colonelul (r) Marin Ghinoiu. Atunci când am studiat documentele cu privire la generalul Christescu, am fost extrem de impresionaţi de calităţile umane ale acestuia, de serviciile de înalt nivel aduse naţiunii române şi, în acelaşi timp, de faptul că în prezent este dat uitării. Foarte puţini cunosc date despre Christescu, de aceea a apărut ideea comemorării generalului la 90 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Nouă  decenii de la trecerea în eternitate a generalului Constantin Christescu
Coroanele depuse la mormântul generalului de corp de armată Constantin Christescu
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cristian Surugiu

Însă după finalizarea acestei comemorări, vom continua cu acţiunile pentru sensibilizarea opiniei publice de cunoaştere a personalităţii marelui general. Publicăm în continuare despre el, iar în următorul număr al revistei "Document", editat de către Serviciul Istoric al Armatei, va apărea un articol – pe care l-am semnat împreună cu colonelul (r) Marin Ghinoiu – despre generalul Christescu şi despre percepţia contemporanilor săi. Este un articol foarte bine documentat din presa şi literatura vremii şi pot spune că marea majoritate a celor care l-au citit l‑au considerat ca fiind un militar de excepţie, un român de profundă simţire patriotică. De asemenea, am dori să sensibilizăm factorii de decizie cu privire la iniţierea unor demersuri care să facă posibilă mutarea osemintelor sale, chiar şi la aproape un veac de la deces, acolo unde îi este locul. Apreciez că nimic nu este imposibil: totul depinde de voinţa decidenţilor, de perceperea exactă a ceea ce a însemnat pentru România, în ultimă instanţă pentru Mărăşeşti, acest ilustru general.

— Propun să încheiem interviul cu o ultimă imagine a generalului Christescu. Cum era văzut în epoca sa?

Era un om extrem de cult. Studiile superioare civile şi militare desfăşurate atât în ţară cât şi în străinătate i-au conferit o cultură vastă, o capacitate de analiză şi sinteză deosebită. Era un om echilibrat, extrem de raţional şi avea o minte sistematizată. Nu întâmplător a fost desemnat coordonatorul  colectivului de elaborare a planului de campanie, pe care l-a planificat exemplar! De pildă, campania din 1916: a planificat-o pe două fronturi – în Dobrogea şi în Transilvania – pe momente, pe etape, cu o viziune de ansamblu extrem de onorantă pentru general. A fost un om dedicat trup şi suflet carierei armelor.

 

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
MASS-MEDIA
Publicaţii
CURIERUL ARMATEI ORIZONT MILITAR ÎN SLUJBA PATRIEI
pxtr
MASS-MEDIA
Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA CLUJ
IASI TIMISOARA
pxtr pxtr
FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,
PURTĂTORUL DE BIRUINŢI"
FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE