PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Revista forţelor terestre Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

 

CAMARAZII DIN FOB APACHE

Plutonier-major Lucian IRIMIA

CAMARAZII DIN FOB APACHE
Pe autostrada A1
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto: Lucian Irimia

În patrulă, fiecare militar are misiunea sa. Este conştient că oricare ar fi pericolul, el se poate baza pe colegul său. Camaraderia în teatrul de operaţii se simte altfel. Pregătirea din ţară, timpul pe care îl petrec împreună, aici, în Afganistan, cimentează relaţiile între militari.

Vânătorii de munte sunt o specialitate militară aparte. Obişnuiţi cu greutăţile vieţii montane, cu capriciile vremii, cu singurătatea pădurii, ei ştiu ce înseamnă să te bazezi pe camaradul de lângă tine, mai ales la greu. Aflaţi acum în misiune, în cadrul Task Force 21, aşa cum este cunoscut Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" în Afganistan, apărătorii crestelor Carpaţilor îşi simt altfel camarazii.

Patrula de fiecare zi

Pentru unii dintre ei, FOB Apache este acum locul unde pentru şase luni trăiesc şi luptă. Zi de zi, în patrulă, în serviciul de pază sau chiar în timpul liber, vânătorii de munte formează o echipă. Aceasta se construieşte greu, cu răbdare, uneori cu nervi, cu transpiraţie pe câmpurile de instrucţie, în tabere sau poligoane.

CAMARAZII DIN FOB APACHE
O patrulă a TF 21 în acţiune
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Lucian Irimia

I-am văzut la primele ore ale dimineţii pregătindu-se să plece într-o nouă acţiune de patrulare. Am fost alături de ei pe autostrada A1. Am simţit grija lor, atunci când eram în praful afgan. Mi-au spus simplu: "aici, a fi camarad înseamnă mult mai mult decât în ţară". Misiunile de patrulare executate cu MRAP-uri, îmbarcat sau debarcat, sunt foarte dese. Acestea sunt printre cele mai importante acţiuni executate de militarii români, aici, în provincia Zabul. Prezenţa vânătorilor de munte în zona de responsabilitate este foarte vizibilă.

 Lupta cu duşmanul imprevizibil este continuă. Pericolul se simte la fiecare pas. Tocmai aceste lucruri dezvoltă camaraderia şi încrederea unuia în celălalt. Un militar execută cercetarea terenului cu detectorul de metale. "Top coverul" (mitraliorul de pe turela MRAP-ului) este atent, cu un ochi, la orice mişcare din depărtare până aproape de camarazii lui. Orice suspiciune se poate rezolva cu o rafală de mitraliere de 7,62 sau 12,7 milimetri. Un alt ochi este atent la traficul pe şosea. Kamikazii, şoferii afgani, nu respectă niciun fel de reguli. Aşa că accidentele sunt ceva normal. Razele soarelui, chiar şi dimineaţa, sunt ucigătoare. Apa consumată în timpul unei patrule este semnificativă.  De multe ori, cum militarii români încep patrularea pe jos, apar şi copiii afgani. Vânătorii de munte nu uită că sunt părinţi... Pe lângă apa rece, ei au tot timpul dulciuri pe care le împart cu drag.

În fiecare zi, vânătorii de munte sunt în contact cu localnicii. Oricât te-ai pregăti în ţară, şocul contactului cu civilizaţia afgană este mare. Sărăcia, modul de viaţă al afganilor te uimesc. Dar poate contactul cu moartea la orice pas... Să nu mai vorbim de înmormântările la care, fără să vrea, sunt martori. Mai ales că pe lângă şoseaua, denumită autostradă, sunt vizibile  mormintele. Indiferent de sentimente, atenţia este tot timpul trează la orice suspiciune. Militarii sunt echipaţi de război cu vestă de protecţie, cască, staţii radio, muniţie şi, bineînţeles, arma cu cartuş pe ţeavă.

Ei, militarii din patrulă

CAMARAZII DIN FOB APACHE
Caporal Robert Cobzaru, caporal Vlăduţ Niţă, sergent-major Ştefan Bogdan Măturoi
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Lucian Irimia

Vânătorii de munte din Task Force 21 sunt militari cu experienţa luptei. Majoritatea sunt la a doua sau a treia misiune într-un teatru de operaţii. Sunt oameni duri. Aşa i-a format muntele. Meseria armelor este una dintre preferinţele lor şi o fac cu o mare responsabilitate. Pe militarii din Compania a II-a Infanterie i-am găsit în FOB Apache gata pentru o nouă misiune.

Sergentul-major Ştefan Bogdan Măturoi este comandant de grupă în cadrul companiei mai sus menţionate. Este a doua oară în Afganistan. Consideră că misiunea este un bun prilej de a învăţa ceva nou. Are multe misiuni pe care le execută şi în care poate întâmpina multe dificultăţi. Are încredere în colegii săi. "Camaradul este singurul pe care te poţi baza în patrulă, a declarat sergentul-major Ştefan Bogdan Măturoi. Cu cât îl cunoşti mai bine, îi ştii potenţele şi capabilităţile, îl poţi folosi eficient în cadrul patrulei. Ţinând cont de pregătirea executată în ţară, am reuşit să-mi înţeleg şi să-mi cunosc colegii."

 Plutonul din care face parte are o denumire mai specială: Optimus, adică cel mai bun. Cântecul lor preferat este Amintire cu haiduci, de regretatul Valeriu Sterian. Asta poate să le aducă aminte de pădurile şi munţii de acasă… Casca legionarilor romani este desenată pe vesta subofiţerului, alături de cuvântul latin. "Ne-am pregătit mult şi vrem să fim cei mai buni", a explicat desenul şi cuvântul sergentul-major Bogdan Măturoi. "Suntem alături toţi unul de altul, ne sprijinim şi formăm o echipă bună, în frunte cu comandantul nostru de pluton."

Top coverii

CAMARAZII DIN FOB APACHE
Top cover atent la orice pericol
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Lucian Irimia

Înt-o patrulă, turelele cu mitraliere se mişcă încontinuu. Am vorbit cu doi dintre "top coverii", aşa cum sunt cunoscuţi aici în Afganistan trăgătorii la mitralierele de 12,7 şi 7,62 milimetri de pe MRAP. Caporalii Mihai Vlăduţ Niţă şi Robert Cobzaru îndeplinesc aceste funcţii în cadrul patrulei pe care o execută plutonul în provincia Zabul. Zi de zi, ei sunt acolo în turelele lor, gata de acţiune cu mitralierele. Nu este uşor, mai ales că misiunile durează multe ore, într-o căldură mare, cu un soare ucigător. Aerul condiţionat din MRAP nu ajunge şi sus la ei. Doar când maşina blindată este în deplasare, se simte puţin răcoare.

"Misiunea înseamnă multă atenţie şi responsabilitate pentru ceilalţi membri ai patrulei debarcaţi, a spus caporalul Vlăduţ Niţă. Trebuie să-i sprijin în orice împrejurare. Dacă apare un pericol, trebuie să fiu gata de acţiune, pentru ei, acolo sus. Pentru mine, Afganistanul este o zonă de conflict ce necesită multă atenţie şi concentrare."

"Rolul acestei funcţii este de a supraveghea continuu zona de responsabilitate şi de a evita să apară evenimente neplăcute" - a explicat atribuţiile funcţiei sale caporalul Robert Cobzaru. Pentru el, "camaradul este omul de bază în care putem avea încredere. Ştim sigur că avem spatele asigurat şi ne bazăm unul pe celălalt."

 

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr
 MASS-MEDIA    
 Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA   CLUJ
     
IASI   TIMISOARA
     
pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,
 PURTĂTORUL DE BIRUINŢI"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE