PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Revista forţelor terestre Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

 

INSTRUIRE PRIN SIMULARE LA BRIGADA 2 VÂNĂTORI DE MUNTE  „SARMIZEGETUSA"

Plutonier-major Lucian IRIMIA

Instruire prin simulare la Brigada 2 Vânători de Munte  "Sarmizegetusa"

Se studiază toate variantele şi se alege soluţia optimă
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto: Lucian IRIMIA

În perioada 27 februarie – 8 martie 2012, la Braşov a avut loc Exerciţiul de instruire prin simulare  constructivă şi reală cu  Brigada 2 Vânători de Munte, Batalioanele 21 şi 33 Vânători de Munte şi Elementul Naţional de Sprijin.

 

Activitatea a avut ca scop perfecţionarea abilităţilor de conducere a trupelor prin rezolvarea de diferite momente tactice şi incidente similare celor din teatrul de operaţii. S-a utilizat limbajul operaţional de stat major specific unui comandament multinaţional. Scenariul s-a bazat pe operaţii de stabilitate, sprijin, tranziţie şi reconstrucţie.

Planificarea misiunii la lada de nisip
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Lucian Irimia

Exerciţiul de instruire şi simulare, de la Braşov, a fost condus de Divizia 1 Infanterie "Dacica" şi monitorizat de personal de stat major din Brigada 1 Mecanizată "Argedava". Suportul tehnic a fost asigurat de personal specializat din cadrul Centrului de Instruire prin Simulare. Gazdă primitoare a fost Batalionul 228 Apărare Antiaeriană "Piatra Craiului". Militarii angrenaţi în acţiune s-au implicat în rezolvarea problemelor apărute în desfăşurarea exerciţiului şi au conştientizat importanţa pregătirii.  

Simulare cât mai aproape de realitate

"Exerciţiul s-a situat în cadrul activităţilor de pregătire a marii unităţi", a declarat comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", colonelul Cristinel Cernea. "Pe parcursul zilelor de pregătire am urmărit creşterea graduală a instruirii fiecărui membru al echipei pe care am format-o. Pot să afirm că suntem gata oricând să executăm misiuni ordonate, atât pe teritoriul naţional, cât şi internaţional."

Specificul acestui tip de pregătire este implementarea procedurilor până la nivel pluton, precum şi verificarea standardelor de operare a militarilor la diferite incidente. S-a avut în vedere creşterea coeziunii comandamentelor de batalioane şi brigadă, îmbunătăţirea acţiunilor şi comunicării, inclusiv prin prezenţa la Braşov a unei echipe din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, care a simulat Elementul Naţional de Sprijin.
"Ne aflăm la sfârşitul unei etape esenţiale a procesului de pregătire şi a unui exerciţiu în care au fost angrenate structuri de conducere din mai multe unităţi – declara locotenent-colonelul Vasilică Grădinaru. Planificarea, coordonarea şi organizarea au fost cerinţe esenţiale de îndeplinit. În cadrul activităţii am monitorizat relaţionarea pe orizontală şi pe verticală a structurilor angrenate."

TOC-ul în mijlocul acţiunii

Concentrare 100% şi viteză de reacţie maximă
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Lucian Irimia

În TOC (Tactical Operational Center - centrul de operaţii tactice) al Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" era un flux continuu de activităţi. Informaţiile se succedau cu repeziciune. Exact ca într-un furnicar, fiecare ştia ce are de făcut. Patrulele de pe teren executau misiunile ordonate şi raportau diferite probleme cu care se întâlneau. Lanţul de comunicare a funcţionat, atât pe verticală cât şi pe orizontală. Totul s-a desfăşurat sub directa  atenţie a arbitrilor observatori din cadrul Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava".

Comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte, colonelul Ovidiu Conduruţă, era în mijlocul subordonaţilor săi. Pe tot parcursul exerciţiului a urmărit atent fiecare incident şi a precizat modul de răspuns al militarilor din subordine la acţiunile adversarilor. Toţi comandanţii de companii şi plutoane au considerat benefic acest tip de pregătire. "La sfârşitul acestui exerciţiu, militarii pe care îi comand au înţeles cum funcţionează sprijinul în cadrul  companiei – a afirmat locotenentul Tiberiu Ghenţi. Comandanţii de plutoane s-au familiarizat cu misiunile primite, cu modul de punere în practică a principiilor operaţiilor pe care le-am desfăşurat şi au înţeles fluxul de rapoarte standard".

Reacţia în timp real

Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a executat multe misiuni în cadrul exerciţiului. Comandantul unităţii, locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz, a urmărit modul de reacţie al comandanţilor de plutoane. Statul major al batalionului a avut ca obiectiv gestionarea situaţiilor apărute ca urmare a incidentelor, sprijinul acordat subunităţilor, precum şi planificarea acţiunilor viitoare funcţie de informaţiile primite.

"Sunt pentru prima dată la un astfel de exerciţiu – spunea  sublocotenentul Valentin Neţ, comandant de pluton. Avem acum o imagine asupra situaţiilor pe care le întâlnim în câmpul tactic. Activitatea vine ca o completare a instrucţiei pe care am desfăşurat-o. Am observat cum funcţionează fluxul de informaţii, modul de reacţie în timp real. De asemenea, ne-am dezvoltat deprinderile în cadrul sistemului de comandă-control."

 

sus

PINTEREST
pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr
 MASS-MEDIA    
 Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA   CLUJ
     
IASI   TIMISOARA
     
pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,
 PURTĂTORUL DE BIRUINŢI"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE