PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Revista forţelor terestre Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

 

DRUMURI PRINTRE NĂMEŢI

Maior Mădălina ILINCA

Comandantul Bazei Logistice "Muntenia", colonel Constantin Pagnejer, discută cu militarii ce vor însoţi coloana
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto: Petrică Mihalache

Armata a intervenit terestru, aerian şi naval în sprijinul populaţiei afectate de ninsori. Misiunea lor: salvarea vieţilor omeneşti puse în pericol de viscol şi de ninsorile abundente, pentru colectarea, distribuirea de alimente şi bunuri de strictă necesitate şi pentru deszăpezirea principalelor căi de acces. În Bucureşti, de la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia" s-a dat startul zecilor de misiuni umanitare în sprijinul populaţiei sinistrate. Militarii au ajuns în locuri unde oamenii îi aşteptau cu braţele deschise.

 

Însoţim unul din convoaiele care pleacă spre satele din Buzău. Comandantul Bazei, colonel Constantin Pagnejer, discută cu militarii ce vor însoţi coloana. Sunt aliniaţi în faţa camioanelor care, de câteva zile, le sunt casă: "Atenţie la mine! Veţi merge în satele Sihlea, Luciu şi Valea Râmnicului. Verificaţi pentru ultima oară maşinile şi porniţi la drum!".

Coloana se pune în mişcare, DAC-urile pufnesc, parcă nerăbdatoare să plece mai repede la drum spre zonele sinistrate. .

"Sunt la a şaptea misiune. Oamenii au nevoie de noi!"

După un drum de trei ore, ne apropiem de prima destinaţie: satul Luciu, judeţul Buzău. De-o parte şi de alta a drumului nămeţii ating pe puţin trei metri înălţime. Şoferul ne povesteşte că aşa este peste tot. Faţa lui trădează încordare şi atenţie maximă: "Să nu-mi fugă maşina că asta ne trebuie, oamenii ăia ne aşteaptă". Este de douăzeci de ani în armată, dar dezastru ca acum nu a mai văzut niciodată. Nu a ratat aproape nicio deplasare de când au început misiunile umanitare. Familia nu şi-a mai văzut-o de zile bune... se gândeşte numai la oamenii aflaţi sub nămeţi pentru care singura speranţă o reprezintă armata.

Militarii descarcă ajutoare în satul Luciu din judeţul Buzău
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Petrică Mihalache

Ajungem în câmp deschis... zgomotul camioanelor sperie două căprioare rătăcite. Ne urmăresc cu atenţie, după care fug spre pădurea care de abia se zăreşte pe după nămeţi. Convoiul intră în Luciu. La marginea satului, câţiva copii se joacă în zăpadă. Ne salută fericiţi. După un drum de mai bine de şase ore facem prima oprire. La Primărie, oamenii ne înconjoară repede. Militarii se urcă în camioane şi încep să împartă ajutoarele: apă, făină, ulei, mălai, fructe, conserve. Vin din ce în ce mai mulţi oameni şi sar să ajute militarii.

"Să le dea Dumnezeu sănătate, dacă nu erau oamenii ăştia de bine, nu ştim ce făceam!", ne spune o bătrână cu lacrimi în ochi. "Am auzit la televizor că vin ajutoare dar nu credeam... când a ajuns vestea în sat că a ajuns Armata, m-am grăbit să vin la Primărie să văd minunea, să dau şi eu o mână de ajutor". Primarul satului Luciu, judeţul Buzău - Mircea Frăţilă - este fost militar: "Avem oameni izolaţi, le-am dat mâncarea pe geam pentru că zăpada depăşea trei metri... de abia astăzi am reuşit să-i deszăpezim dar au nevoie de ajutor. Sunt bătrâni, sunt singuri, iar orice ajutor este binevenit. Când m-a anunţat prefectul că vin camarazii mei, militarii, am simţit aşa, o mândrie."

După o jumătate de oră, primul camion s-a golit. Militarii trec la al doilea. Printre ei se aude în şoaptă: "Haideţi, să dăm bice, pentru că ne aşteaptă un nou convoi. Trebuie să ne întoarcem la 2210 că s-au strâns iar ajutoare... mâine vom merge în Giurgiu".

Misiune încheiată cu succes

"Domnule colonel, am încheiat misiunea cu succes" - raportează prin telefon locotenent-colonelul Lucian Ene. La fel ca şi camarazii săi, locotenent-colonel Ene e plecat de câteva zile de acasă. Stă alături de băieţii lui. Militarii iau o pauză bine meritată şi-şi povestesc impresiile. "Credeam că aici rămânem. Când am văzut nămeţii, mi-am zis că e potopul pe pământ. Domnule, cum au rezistat oamenii ăştia atâtea zile?"- se întreabă plutonierul- adjutant Gheorghe Călăreţu. Este la a şasea misiune de însoţire convoi. A văzut lucruri pe care şi le-ar fi dorit să nu le vadă dar şi lucruri la care el, militarul, a rămas fără cuvinte: "A venit un copil la mine să-mi spună:«nenea, mulţumim că nu ne-aţi uitat!». Nu avea mai mult de şase ani şi m-a salutat milităreşte. Cel mai mult m-a impresionat o bătrână care a venit să-mi strângă mâinile şi cu lacrimi în ochi ne mulţumea nouă, jandarmilor şi oamenilor care au făcut posibilă ajutorarea lor", ne povesteşte militarul. La doi paşi, echipajul de Poliţie Militară verifică traseul de întoarcere. Sunt încordaţi, oboseala se citeşte pe chipul lor. "S-au strâns ajutoare de la oamenii de bună credinţă. Ne bucurăm că i-am putut ajuta pe săteni. Rămâi fără cuvinte când vezi câtă zăpadă este. Sunt fericit că am putut şi noi să le aducem un zâmbet pe chipurile înfrigurate", ne spune sergentul Constantin Mitrea de la Poliţie Militară.

Echipajul de poliţie militară care însoţeşte coloana verifică traseul de întoarcere
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Petrică Mihalache

Sunt caporali, sergenţi, plutonieri şi maiştri militari care au la activ cinci sau şase misiuni de transport. Sunt mulţumiţi că au putut să contribuie la ajutoarea unor oameni loviţi de soartă. Sunt oameni pentru care, în aceste zile, familia lor a fost armata, dar şi oamenii care i-au primit cu braţele deschise, cu lacrimi în ochi, aşa cum o mamă îşi primeşte fiul acasă după o îndelungată despărţire.

Militarii de la Baza Sprijin Logistic "Muntenia" nu sunt singurii care au contribuit la ajutorarea persoanelor sinistrate. Camarazii lor de la Forţele Aeriene au executat zeci de zboruri cu elicopterele IAR 330 "Puma" în zonele unde DAC-urile armatei nu puteau ajunge. Şi Forţele Navale cu remorcherele "Grozavul" şi "328" au ajutat persoanele sinistrate din Tulcea.

Militarii au fost la datorie şi au mers acolo unde a fost nevoie de ei, unde armata a reprezentat singura lor salvare.

 

 

sus

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr
 MASS-MEDIA    
 Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA   CLUJ
     
IASI   TIMISOARA
     
pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,
 PURTĂTORUL DE BIRUINŢI"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE