Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

HOME PAGE ACTUALITATE TEATRE DE OPERATII CULTURA SPORT IN SMFT

Postat pe 26 iulie 2010

Tanchiştii din Târgovişte îşi serbează ziua armei

Locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

Începând cu data de 27 iulie, Batalionul 114 Tancuri organizează o serie de activităţi, prilejuite de Ziua Imnului Naţional şi de Ziua Tanchiştilor.

Aspecte din instruirea militarilor Batalionului 114 Tancuri
Foto: arhiva foto a Batalionului 114 Tancuri

Pe 27 iulie, la ora 10.00, unitatea organizează o şedinţă demonstrativă de tragere cu armamentul de pe tanc ce se va desfăşura în poligonul "Viorel Mărgeanu" din apropierea localităţii Priseaca. Sunt invitaţi să urmărească măiestria tanchiştilor reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului judeţean Dâmboviţa, reprezentanţi ai Primăriei Târgovişte, comandanţii unităţilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din garnizoana Târgovişte.

În ziua următorare, 28 iulie, la orele 13.00, va avea loc, în sala de lectură a bibliotecii garnizoanei Târgovişte, simpozionul cu tema "Tancurile în Cetatea de Scaun, trecut şi viitor".

Aspecte din instruirea militarilor Batalionului 114 Tancuri
Foto: arhiva foto a Batalionului 114 Tancuri

Joi, 29 iulie, târgoviştenii sunt din nou invitaţii Batalionului 114 Tancuri pentru a lua parte, începând cu ora 09.30, la un ceremonial militar şi religios cu ocazia Zilei Imnului Naţional şi a Zilei Tanchiştilor. Totodată batalionul organizează şi Ziua Porţilor deschise, ocazie cu care târgoviştenii pot vizita unitatea şi expoziţia cu tehnica militară şi armamentul din dotarea unităţii. Va fi un bun prilej pentru pasionaţii de tehnica grea să urce în tanc, să încerce "la rece" armamentul din dotare şi, bineînţeles, să facă o mulţime de fotogrefii lângă tancuri şi celelalte categorii de tehnică din dotarea unităţii. De la expoziţie, doritorii sunt invitaţi în poligonul de conducere a maşinilor de luptă unde vor putea urmări un exerciţiu tactic cu tema "Plutonul de tancuri în operaţia ofensivă". Cu acestă ocazie, militarii îşi vor demonstra atât măiestria în conducerea tancurilor cât şi performanţele acestora.

Batalionul 114 Tancuri – un an de istorie

Nu este pentru prima dată când în Cetatea de Scaun funcţionează o unitate de tancuri. În cazarma de la Teiş a funcţionat Regimentul 2 Care de Luptă, apoi Regimentul 1 Tancuri, devenit Batalionul 1 Tancuri. În urma reorganizărilor şi transformărilor survenite în Armata României, în cazarmă a funcţionat Baza 1 Logistică "Valahia" iar, din februarie anul acesta, au revenit din nou tahchiştii. Câteva repere din activitatea nou-înfiinţatului batalion sunt redate mai jos, prin amabilitatea comenzii unităţii.

În baza hotărârii Consiliul Suprem de Apărare al Ţării numărul S-47 din 28.04.2009, în data 01.10.2009 se înfiinţează Batalionul 114 Tancuri, dislocat în garnizoana Târgovişte, cazarma 331, subordonat Brigăzii 1 Mecanizate, având la comandă pe Mr. ing. dr. Sorinel ENACHE.

Batalionul 114 Tancuri este dispus în cazarma în care a funcţionat Regimentul 2 Care de Luptă, unitate de elită a armatei României, care s-a acoperit de glorie în luptele purtate în cel de-al doilea Război Mondial.

Unitatea nou înfiinţată a  executat în cursul lunii octombrie 2009, în bune condiţii, activităţi de preluare a tehnicii de tancuri de la U.M. 01020 Turda. Tot în luna decembrie a anului 2009, un detaşament constituit din militari tanchişti a participat la o misiune în garnizoana Botoşani, pentru îmbarcarea tehnicii destinată batalionului de tancuri de la Murfatlar, pe calea ferată.

 

Aspecte din instruirea militarilor Batalionului 114 Tancuri
Foto: arhiva foto a Batalionului 114 Tancuri

Pe data de 04.01.2010, a avut loc deschiderea primului an de instrucţie al batalionului.

În luna februarie, a fost sărbătorită oficial înfiinţarea Batalionului 114 Tancuri, la care au participat oficialităţi locale, dar şi reprezentanţi ai eşaloanelor superioare.

Batalionul 114 Tancuri a participat la numeroase activităţi ale eşaloanelor superioare, printre care şi Exerciţiul de simulare constructivă "SIMEX" planificat de către Divizia 1 Infanterie "Dacica"  şi organizat de Brigada 1 Mecanizată, exerciţiu desfăşurat la Centrul de Instruire prin Simulare.

O altă activitate importantă la care a participat Batalionul 114 Tancuri, a fost Ziua Forţelor Terestre. Aceasta a fost sărbătorită prin organizare unui simpozion pe teme militare la biblioteca garnizoanei Târgovişte, în data de 22.04.2010. Activitatea a fost continuat în data de 23.04.2010 când tanchiştii s-au făcut remarcaţi prin organizarea expoziţiei de tehnică militară din cazarma 331 şi exerciţiul demonstrativ, la care au participat numeroşi dâmboviţeni, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise.

Planificarea, desfăşurarea şi evaluarea instrucţiei forţelor s-a executat conform "Planului de instrucţie al Batalionului 114 Tancuri"",Programelor de Instrucţie Individuală (PII) şi a  Programelor de Instrucţie pentru Misiune (PIM), regulamentelor şi actelor normative în vigoare, la termenele planificate, asigurându-se cadrul adecvat desfăşurării acestora.

La nivelul batalionului au fost planificate şi executate o serie de activităţi, în sensul  creşterii capacităţii şi coeziunii subunităţilor în îndeplinirea misiunilor specifice, perfecţionării  deprinderilor de buni trăgători a militarilor, cu armamentul de infanterie din dotare, creşterii capacităţii de efort fizic, executării serviciului de intervenţie  în condiţiuni foarte bune şi ridicării nivelului de instruire pentru realizarea măsurilor de asigurare a acţiunilor si protecţie a trupelor.
Sus
   

REDACŢII RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE