Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

HOME EVENIMENT TEATRE DE OPERATII OAMENI SUB ARME TEHNICA MILITARA SI ARMAMENTE
Numărul 2 din iulie 2009

Geniştii au urcat din nou
pe Transfăgărăşan

Colonel Ioan MOCAN

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea armei geniu, prin contribuţia financiară a militarilor genişti din forţele terestre şi prin lucrările efectuate de militarii Batalionului 136 Geniu "Apulum" cele două monumente de pe Transfăgărăşan: "Poarta Întâlnirii" şi "Poarta Geniştilor".

Poarta geniştilor
 

Cele două monumente de pe Transfăgărăşan au fost ridicate şi inaugurate în anul 1974, în memoria geniştilor care au lucrat la realizarea Transfăgărăşanului. Din păcate lipsa de educaţie a unor turişti şi-a făcut din plin efectele: monumentele au fost acoperite cu grafitti, o placă comemorativă a fost furată iar cealaltă a fost ridicată spre păstrare de către lucrătorii de la secţia de Drumuri şi Poduri care răspunde de zona de nord a Transfăgărăşanului, deoarece era desprinsă şi stătea să cadă.

De aceea, atunci când s-a întocmit Planul de măsuri pentru aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea armei geniu, una dintre măsuri a fost reabilitarea celor două monumente. Cu atât mai mult cu cât Transfăgărăşanul a fost realizat prin contribuţia masivă a trupelor de geniu din Armata României. Reabilitarea a constat în refacerea ambientului la cele două monumente, înlăturarea grafitti-urilor de pe faţada monumentelor, curăţarea locului din jurul monumentelor, relaizarea unor noi plăci comemorative – din marmură, pentru a nu mai tenta colectorii de fier vechi – şi fixarea acestora pe monumente. Iniţiativa reabilitării aparţine Statului Major al Forţelor Terestre, în punerea în practică a iniţiativei a fost implicat personalul de la Batalionul 136 Geniu "Apullum" din Alba Iulia iar fondurile necesare realizării plăcilor comemorative au fost obţinute prin sume donate de militarii genişti din forţele terestre.

La fiecare dintre cele două monumente s-a organizat câte un ceremonial militar şi religios care a constat în dezvelirea plăcilor comemorative, în depunerea unor coroane de flori şi desfăşurarea unei slujbe religioase pentru sfinţirea celor două monumente. La activitate au participat cadre militare de geniu active şi în rezervă.

Printre cei prezenţi s-au aflat locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", generalul de brigadă dr. Mihai Tofan – care este ofiţer de geniu – şi comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", colonelul Ariton Ioniţă. De asemenea, au mai participat ofiţeri din Centrul de Instruire pentru Geniu EOD şi Apărare NBC de la Râmnicu Vâlcea, precum şi locţiitorul comandantului Batalionului 136 Geniu "Apullum", maiorul Cristian Păsărea, şi şeful de stat major, maiorul Dorin Necşoiu, el fiind şi cel care a condus echipa de recunoaştere iniţială la monumente şi de realizare a lucrărilor. Au mai fost prezenţi la eveniment ofiţeri în rezervă şi în retragere care au lucrat la construcţia acestui drum: colonelul (rez.) Costache Chirecuţ, colonelul ing. (rez.) Ioan Belci, şi nu în ultimul rând, a fost prezent generalul de brigadă (rez.) Nicolae Mazilu, cel care a comandat regimentul care a realizat lucrările în zona de nord a Transfăgărăşanului. De asemenea au mai participat, din partea colaboratorilor noştri în realizarea drumurilor, directorul regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, inginerul Mircea Olariu şi şeful Districtului Bâlea Cascadă, tehnicianul Ioan Sandu Duşe. Cu toate că zona de nord are numai 35 km din cei aproape 90 km cât măsoară drumul, această parte a Transfăgărăşanului a fost mai greu de construit din cauza terenului accidentat şi a diferenţei mari de nivel. În plus este şi un teren stâncos, ceea ce a implicat realizarea unui număr mare de serpentine, podeţe şi alte lucrări de artă.

Participanţii la ceremonialul organizat la Poarta Întâlnirii
 

Bineînţeles că activitatea în ceea ce priveşte reabilitarea monumentelor nu se opreşte aici. În intenţia noastră, a organizatorilor, se află inspectarea periodică a acestora, de către militarii din Alba Iulia, şi executarea eventualelor reparaţii. În plus, avem o colaborare fructuoasă cu responsabilii din Regionala Braşov, care ne-au sprijinit cu utilaje în realizarea lucrărilor la cele două monumente.

La 20 septembrie se împlinesc 35 de ani de la construcţia Transfăgărăşanului şi se vor desfăşura anumite activităţi comemorative organizate de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov şi de către Ministerul Apărării Naţionale.

Sus
BIROURI REDACŢIONALE RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE