Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

HOME ACTUALITATE TEATRE DE OPERATII OAMENI SUB ARME ALMA MATER
Numărul 2 din iulie 2009

Ziua Forţelor Terestre la Opera Română

Locotenent Andreea POPESCU

Ziua de 23 Aprilie este o ocazie de sărbătoare pentru cea mai reprezentativă categorie de forţe armate, Forţele Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre împreună cu elevi din colegiile militare liceale

Foto: plutonier adjutant Cristian SURUGIU

 

Cu acest prilej, în garnizoanele din ţară s-au desfăşurat diferite activităţi menite să marcheze evenimentul.

În Bucureşti, anul acesta, Forţele Terestre au fost sărbătorite inedit, manifestările obişnuite de omagiere a jertfelor înaintaşilor, de evocare a tradiţiilor de luptă încheindu-se cu un spectacol de gală ce s-a desfăşurat la Opera Naţională.

La sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre, în sala Operei Naţionale au fost prezenţi ministrul Apărării naţionale - Mihai Stănişoară, şeful Statului Major General - amiralul dr. Gheorghe Marin, precum şi numeroase personalităţi ale vieţii militare, ataşaţi militari, cadre militare în rezervă şi retragere.

Spectacolul a făcut ca aniversarea Forţelor Terestre să fie desăvârşită, în program regăsindu-se momente de frământare istorică, completate de realitatea evenimentelor actuale din teatrele de operaţii, poezie, muzică şi dans.

Actori de zi cu zi sau militari de meserie şi actori de moment au urcat pe scena Operei şi, prin reprezentaţiile lor, au ridicat publicul în picioare.

Spectacolul a început cu introducerea în scenă a Drapelului de identificare al Statului Major al Forţelor Terestre şi a Drapelelor de luptă ale Diviziei 1 Infanterie "Dacica", Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth" şi Batalionului 96 Geniu.

Aspect din spectacolul de gală.

Foto: plutonier adjutant Cristian SURUGIU

 

Pentru câteva momente, cei prezenţi în sală au fost martorii unor evenimente istorice ce au amintit de jertfa ostaşilor români în Războiul de Independenţă, pe câmpurile de luptă de la Plevna, Griviţa, Rahova sau Smârdan. Un grup statuar a rostit jurământul ostaşilor de la 1877, iar versurile poeziei "Peneş Curcanul" au amintit de curajul ostaşilor români. Evocarea Primului Război Mondial a fost următorul moment ce a redat vitejia ostaşilor români chemaţi la luptă de idealul reîntregirii neamului. Cel de-al Doilea Război Mondial a adus, după lupte grele, bucuria eliberării ultimei brazde de pământ românesc, Ardealul, aflat sub dominaţie hortisto-hitleristă.  

Spectacolul a fost desăvârşit de Muzica Militară Reprezentativă a Armatei, condusă de maiorul Aurel Gheorghiţă, care a amplificat trăirea momentelor istorice prin interpretarea unor piese ca "Treceţi batalioane române Carpaţii", "Pui de lei" sau "Marşul Armelor".

Vitejia şi curajul militarilor români se fac simţite şi în zilele noastre, dovadă stau misiunile din Asia, Africa, Balcani sau Orientul Mijlociu, unde aceştia apără interesele ţării. Un militar al Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" a vorbit celor din sală despre misiunea din Zabul, Afganistan, la care a participat, iar un militar din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth" a amintit de perioada în care a participat la operaţiunea "Iraqi Freedom".

Pentru fapte de arme excepţionale, câţiva militari din Forţele Terestre au primit decoraţii din partea preşedintelui României, Traian Băsescu. Acestea le-au fost înmânate de generalul-locotenent Ion Oprişor, consilier de stat.

Generalul maior Dan Ghica Radu oferă Emblema de onoare a SMFT generalului-locotenent Fabrizio Castagnetti.

Foto: plutonier adjutant Cristian SURUGIU

 

Printre invitaţii de marcă ai evenimentului s-a aflat şi generalul-locotenent Fabrizio Castagnetti, şeful Statului Major al Forţelor Terestre italiene, care a primit Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre pentru contribuţia însemnată în dezvoltarea relaţiilor dintre Forţele Terestre Italiene şi Forţele Terestre Române şi colaborarea excelentă dintre militarii celor două categorii de forţe.

Pentru obţinerea de rezultate remarcabile în cariera militară, pentru consecvenţa şi profesionalismul manifestat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi în semn de apreciere a efortului depus în carieră, generalul-maior dr. Dan Ghica-Radu a oferit Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre: generalului-locotenent Ion Oprişor, generalului-locotenent dr.Teodor Frunzeti, generalului-maior dr.Ion-Aurel Stanciu, generalului-maior Ion Ştefan, generalului de brigadă Alexandru Rus, contraamiralului de flotilă dr.Niculae Vâlsan, contraamiralului de flotilă dr.Aurel Popa. Totodată, au primit Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre în semn se recunoaştere pentru imparţialitatea şi profesionalismul manifestat în promovarea imaginii militarilor români corespondenţilor de război: Alina Grigore, Mihai Florea, Adelin Petrişor şi Dan Gecui.

O altă activitate desfăşurată cu ocazia Zilei Forţelor Terestre a fost o competiţie sportivă care a cuprins întreceri la cros şi minifotbal şi la care a participat personalul din cadrul corpului ataşaţilor militari acreditaţi la Bucureşti şi colegi din celelalte structuri ale Sistemului Naţional de Apărare. Aceştia au fost premiaţi în cadrul spectacolului pentru performanţele obţinute.

Sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre nu se putea încheia fără momente artistice de muzică şi dans. Astfel, artişti ai Operei Naţionale şi ai Ansamblului Artistic al Armatei au desăvârşit spectacolul regizat de Dumitru Cucu.

Sus
BIROURI REDACŢIONALE RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE