Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

Home ACTUALITATE TEATRE DE OPERATII ALMA MATER GALERIA FOTO
Numărul 1 din martie 2009

Şase ani de prezenţă militară în Irak  finalizaţi de "Scorpionii Roşii" craioveni

Căpitan Cristian CĂNUCI

 

"IRAQI SUNSET" – cea de-a unsprezecea provocare a militarilor Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" după misiunile executate în Angola, Albania, Kosovo, Afganistan şi Irak. Scorpionii Roşii de la Craiova au participat la toate misiunile Armatei României fiind în multe cazuri deschizători de drumuri, fiind primii care au păşit în teatre de operaţii şi primii care au arborat drapelul României pentru a marca prezenţa militară românească peste hotare, în zone de conflict, primii care au demonstrat că România este parte a efortului mondial de luptă împotriva terorismului internaţional, al luptei pentru libertate şi democraţie.

Batalionul 26 Infanterie

Onor la drapelul scorpionilor rosii

Click pe imagine pentru dimensiunea originală
 

Scorpionii roşii au fost primii care au purtat drapelul românesc în Kosovo, în primăvara anului 2002 şi în Afganistan în acelaşi an. Misiunea de asigurare a securităţii reprezenanţilor ONU de la Basra din Irak, din anul 2005 a fost deschisă tot de infaneriştii craioveni, iar în anul 2006 Batalionul 26 Infanterie a fost dislocat, pentru aproximativ patru luni, cu toate forţele şi mijloacele în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru a contribui, ca rezervă NATO, la asigurarea securităţii primelor alegeri libere din acea ţară.

Datorită experineţei dobândite şi a capacităţilor de a acţiona cu subunităţi independente, Batalionul 26 Infanterie a fost dislocat în acelaşi timp în două teatre de operaţii diferite, pe două continente, în anul 2002 – Afganistan şi Kosovo, iar în anul 2005 a acţionat în acelaşi timp în Afganistan şi în Irak.

Deschizători de drumuri în misiunile din Kosovo, Afganistan şi Irak, acum Scorpionii Roşii au primit misiunea de a fi ultimii care acţionează în teatrul de operaţii irakian, după şase ani de prezenţă românească, după ce Armata României a raportat "misiune îndeplinită" în acest teatru de operaţii.  Este prima misiune a forţelor terestre române într-un teatru de operaţii care se încheie iar importanţa acesteia este una covârşitoare, iar sarcina îndeplinirii acesteia le-a revenit militarilor olteni care mai adaugă o nouă provocare la cele unsprezece adunate în cei cincisprezece ani de existenţă a batalionului craiovean. 

decorare drapel

Decorare drapel - cel mai important moment din misiunea scorpionilor rosii

Click pe imagine pentru dimensiunea originală
 

Misiunea, denumită sugestiv "IRAQI SUNSET" – apus de soare în Irak – a început pe data de 20 februarie 2009, odată cu sosirea Drapelului de Luptă al Batalionului 26 Infanterie în baza militară americană de la Tallil. Misiunile Scorpionilor roşii de la Craiova s-au înscris în alt registru faţă de cele executate până la acea dată, acestea fiind de instruire şi monitorizare a Armatei Irakiene, de a propune şi realiza proiecte umanitare şi de asigurare a protecţiei forţei din Baza militară americană Tallil.

Nefiind la prima activitate de instruire a armatei irakiene (acest lucru fiind făcut de Scorpionii Roşii şi în anul 2004, la prima participare în Irak, la operaţiunea "ANTICA BABILONIA"), infanteriştii de la Craiova s-au adaptat rapid la noul specific al misiunilor iar rezultatele nu au întârziat să apară. Pe parcursul misiunii au fost instruite patru subunităţi irakiene de nivel companie, aproximativ 200 de militari recruţi cărora oltenii le-au explicat ABC-ul acestor tipuri de misiuni de asigurare a stabilităţii şi securităţii în zona de responsabilitate. Instruirea a fost planificată în totalitate de statul major al Batalionului 26 Infanterie şi realizată după regulamente şi proceduri româneşti.

Fiind principala misiune a militarilor craioveni, s-au depus toate eforturile pentru ca aceasta să fie îndeplinită în cele mai bune condiţiuni, punându-se accent pe categorii de pregătire care sunt vitale pentru un luptător – pregătirea fizică, pregătirea psihică, instrucţia tactică de specialitate şi instruirea sanitară, fără a se neglija alte aspecte, cum ar fi instrucţia tragerii. Au fost atinse toate temele de instruire, la nivel de luptător, grupă şi pluton, aceşti tineri militari fiind acum gata să execute misiuni de stabilitate şi asigurare a securităţii în provinciile DHI QAR, MAYSAN şi AL MUTHANNA – provincii pe care le au în responsabilitate încă din anul 2006.

Componenta umanitară a misiunii "IRAQI SUNSET" s-a concretizat în propunerea şi realizarea a trei proiecte de importanţă majoră pentru locuitorii provinciilor DHI QAR şi Al MUTHANNA. Sub coordonarea specialiştilor în acţiuni umanitare din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" a fost renovată o şcoală în localitatea UR din imediata vecinătate a bazei militare de la Tallil, şcoală în care învaţă aproximativ 180 de elevi. Cei aproximativ 500 de locuitori ai localităţii AL TAQEDA au acum apă potabilă datorită unui proiect realizat de Scorpionii Roşii, proiect de construire a unei staţii de filtrare şi pompare a apei potabile.  De asemenea clinica veterinară din localitatea Al Saydeeh a fost un proiect al militarilor de la Craiova, aceasta fiind cea mai importantă investiţie pentru localităţile din zonă deoarece creşterea animalelor este o preocupare de bază în sudul Irakului, iar tratarea acestora se face astfel posibilă în condiţii moderne şi cu personal specializat.

Decorare drapel

Onor la Drapelul de luptă al scorpionilor rosii

Click pe imagine pentru dimensiunea originală
 

În semn de recunoaştere a eforturilor depuse de militarii din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" – Scorpionii Roşii, Preşedintele României, Traian Băsescu, a decorat Drapelul de Luptă al unităţii craiovene cu "Ordinul Virtutea Militară în gradul de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de război". Aceasta este a doua distincţie şi una dintre cele mai înalte pe care şeful statului a acordat-o Drapelului de Luptă al infanteriştilor de la Craiova, pentru înaltul profesionalism dovedit în pregătire, pentru îndeplinirea cu devotament a misiunilor încredinţate în teatrele de operaţii şi pentru promovarea unei imagini profesioniste a Armatei României. "Luptând în Irak, aţi făcut un enorm serviciu României. Aţi consolidat politica externă a statului roman, iar la nivel politic aţi transformat vorbele în fapte. Pentru ce aţi făcut pentru România, vă mulţumesc, vă doresc întoarcere grabnică acasă şi vă asigur de toată dragostea mea şi a poporului român. Dumnezeu să vă ajute!" – a apreciat Preşedintele României.

Comandantul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", locotenent colonelul dr. Gabriel TOMA a fost cel care a avut onoarea de a decora, împreună cu Preşedintele Traian Băsescu, stindardul Scorpionilor Roşii de la Craiova. "Misiunea pe care o încheiem azi semnifică sfârşitul participării româneşti de şase ani în acest teatru de operaţii şi este cea de-a unsprezecea misiune a unităţii pe care o comand în cei 15 ani de la înfiinţare.

Medalia care decorează drapelul de luptă al unităţii noastre reprezintă încununarea eforturilor depuse de aceşti militari, reprezintă pentru noi recunoaşterea meritelor şi demonstrează încrederea pe care o are conducerea Armatei României în Scorpionii Roşii. Simbolul luptei pentru libertate, simbolul datoriei faţă de ţară, Drapelul de Luptă al Batalionului 26 Infanterie, sub care au acţionat militarii craioveni în toate teatrele de operaţii, a fost decorat azi pentru a treia oară cu una dintre cele mai înalte distincţii ale Preşedintelui României. Încrederea şi bunele aprecieri ale dumneavoastră exprimate azi vor constitui pentru noi cea mai puternică motivaţie pentru îndeplinirea misiunilor viitoare."

Meritele militarilor craioveni din Batalionul 26 Infanterie au fost recunoscute şi de armata americană. Locotenent colonelul TOMA a fost decorat din partea Secretarului Departamentului de Stat pentru Apărare al SUA cu medalia "Steaua de Bronz" – pentru merite excepţionale şi pentru rezultatele obţinute în zonele de război cu nivel ridicat de risc generat de acţiuni ostile, pentru îndeplinirea remarcabilă a atribuţiilor de comandă pe timpul operaţiunilor militare. Steaua de Bronz este o recunoaştere a meritelor locotenent colonelului TOMA, o recunoaştere a contribuţiei semnificative pe care a avut-o comandantul Scorpionilor Roşii la îndeplinirea cu succes a misiunii în Irak, acesta participând la patru misiuni cu unitatea de la Craiova şi neavând nicio pierdere umană pe parcursul acestora.

Ziua încheierii misiunii armatei române în Irak – zi în care drapelul României a fost coborât de pe catargul din baza militară de la Tallil, din sudul Irakului, în prezenţa a numeroşi oaspeţi americani şi irakieni, a fost ziua în care Scorpionii Roşii au fost apreciaţi şi de partenerii de coaliţie. Generalul locotenent american Charles JACOBY – comandantul Corpului Multinaţional din Irak a afirmat că acolo unde vor merge Scorpionii Roşii, armata americană va fi alături de ei:

"Militarii români au dovedit încă o dată valoarea lor şi au toată aprecirea mea. Le mulţumesc Scorpionilor Roşii pentru ceea ce au făcut în Irak şi pentru misiunile la care au mai participat alături de militarii americani în Afganistan şi Irak. Oriunde vor merge de acum încolo şi la orice misiune la care vor participa, armata americană va fi alături de ei".

A fost o nouă provocare – cea de-a unsprezecea – o misiune cu specific nou pentru militarii batalionului craiovean: încheierea unei participări de peste şase ani într-un teatru de operaţii. Importanţa şi greutatea muncii revine acum logisticienilor, celor care vor trebui să planifice şi să execute în următoarea lună transportul personalului, tehnicii, armamentului, muniţiei şi tuturor echipamentelor batalionului. Misiunea cea mai importantă a Scorpionilor Roşii este acum transportarea în siguranţă a patrimoniului unităţi acasă la Craiova.
Sus
   
BIROURI REDACŢIONALE RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE