Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

Home ACTUALITATE TEATRE DE OPERATII ALMA MATER GALERIA FOTO
Numărul 1 din martie 2009

FOB* MESCAL

Căpitan Ciprian PANGA

 

La puţin timp după începerea misiunii comanda batalionului împreună cu partenerii americani şi cu comanda RCS au luat decizia de a înfiinţa un nou FOB în districtul TARNAK WA JALADAK.

FOB MESCAL

Militari din FOB MESCALL la Shura

Click pe imagine pentru dimensiunea originală
 

De ce TARNAK WA JALDAK?

În districtul TARNAK WA JALDAK numărul incidentelor create de insurgenţi era foarte mare, populaţia locală nu se simţea protejată de către forţele coaliţiei şi implicit aceasta nu avea încredere în militari. Compania 1 şi-a preluat foarte repedele misiunile din district şi unul din principalele obiective a fost acela de a câştiga încrederea populaţiei locale. Sar putea să vi se pară ciudat ca într-o astfel de confruntare cu insurgenţii care au ca scop atacarea forţelor coaliţiei şi crearea de pierderi acestora una din misiuni să fie atragerea populaţiei locale, dar aceştia au un rol foarte important în desfăşurarea acţiunilor. Problema cea mai mare în acea zonă o reprezintă faptul că, principalele rute de infiltrare, exfiltrare ale insurgenţilor tranzitează districtul, iar distanţa dintre baza în care se aflau militarii români şi zona periculoasă era foarte mare fapt ce ducea la limitarea acţiunilor desfăşurate de aceştia datorită timpului foarte mare de reacţie în cazul unui incident. Aşa putem spune că s-a născut FOB MESCAL.

De ce MESCAL?

Odată cu ajungerea Viperelor Negre în baza Lagman din provincia Zabul am făcut cunoştinţă şi cu locţiitorul pentru operaţii din cadrul Echipei Interimare de Comandă şi Control Maiorul MESCAL, un tip subţirel şi nu foarte înalt, foarte bine pregătit din punct de vedere profesional şi care se ocupa de operaţiunile care se desfăşurau în provincia Zabul de către militarii americani şi cei români. În cadrul discuţiilor avute cu comandantul Viperelor Negre acesta a subliniat faptul că este necesară înfiinţarea acestui FOB în districtul TARNAK WA JALDAK. Odată stabilite detaliile tehnice se impunea executarea unei recunoaşteri la faţa locului şi în data de 09.01.2009 s-a stabilit ca militari din cadrul Batalionului 21 Manevră împreună cu Mr. Mescal să se deplaseze la faţa locului împreună cu o patrulă a partenerului american. Pe drumul de la FOB Lagman către TARNAK WA JALADAK maşina în care se afla Mr. Brian MESCAL a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat acesta pierzându-şi viaţa. În memoria SOLDATULUI AMERICAN căzut la datorie pentru ca oamenii din această ţară ( Afganistan ) să poată să-şi trăiască viaţa în linişte s-a decis ca numele noului FOB să fie MESCAL.

FOB MESCAL

Troiţa ridicată de vânătorii de munte predeleni în memoria eroilor căzuţi

Click pe imagine pentru dimensiunea originală
 

Până la data începerii lucrărilor nu mai era foarte mult timp aşa că s-a trecut la procurarea tuturor materialelor necesare pentru derularea primei părţi a acestui proiect. Ajutorul acordat de partenerii de coaliţie a fost de un real folos, aceştia reuşind într-un timp foarte scurt să aducă în baza majoritatea materialelor necesare ridicării noului FOB.

În urma misiunilor de recunoaştere şi a contactelor stabilite cu partenerii de coaliţie în data de 21 Aprilie militarii Companiei 1 s-au deplasat la locaţia stabilită şi au trecut la amenajarea noului FOB.

Patrulele Companiei 1 au ajuns la locul stabilit pentru ridicarea noului FOB şi au trecut la realizarea dispozitivului pentru începerea lucrărilor. Parte din militari realizau dispozitivul de protecţie, iar ceilalţi au trecut la treabă. Primul lucru care trebuia făcut era ridicarea acelor celebre de acum HESCO de jur împrejurul bazei pentru asigurarea unui nivel de protecţie împotriva atacurilor insurgenţilor şi pentru asigurarea protecţiei fizice a personalului care se ocupa de construirea FOB-ului. Într-o zi militarii români au împrejmuit baza cu hesco şi au montat câteva corturi necesare pentru odihnă. Peste noapte parte din militari se odihneau în timp ce erau protejaţi de colegii lor o măsură absolut normală într-un teatru de operaţii, dar mai ales când te afli într-o zonă în care ameninţările reprezintă ceva cotidian. În astfel de condiţii s-au desfăşurat toate lucrările la acest nou FOB. A fost extraordinar de greu deoarece pe perioada în care Viperele Negre se aflau în noul FOB timpul de odihnă era foarte scurt condiţiile de trai nu erau din cele mai bune, dar cu puţină voinţă şi o organizare a programului foarte strictă s-a reuşit ridicarea FOB-ului.

FOB MESCAL

Inscripţia de pe troiţă

Click pe imagine pentru dimensiunea originală
 

Fără doar şi poate meritul aparţine tuturor militarilor care au contribuit la construirea acestei baze, fie că erau cei care lucrau zi de zi sub soarele arzător al Afganistanului, fie că erau cei care se ocupau de escortarea convoaielor cu materiale sau a celor care asigurau protecţia.

Într-un interval de timp foarte scurt FOB MESCAL arăta ca o bază permanentă, loc de unde militarii coaliţiei puteau să-şi desfăşoare misiunile în districtul TARNAK WA JALDAK, dar acest lucru nu a convenit prea mult celor aflaţi de cealaltă parte a baricadei şi anume insurgenţilor care erau conştienţi de faptul că prezenţa Viperelor Negre şi a militarilor coaliţiei în acest nou FOB le cam încurcau planurile. De ce am ţinut să specific acest lucru, deoarece într-una din multele nopţi friguroase pe care Viperele Negre le-au petrecut în FOB MESCAL aceştia au fost atacaţi de către un grup de aproximativ 20 de insurgenţi dotaţi cu AG 7 şi armament uşor de infanterie. Se poate să vi se pară o scenă desprinsă dintr-un film ,dar în acea noapte la auzul primului foc de armă şi al strigătului de luptă arhicunoscut al insurgenţilor ALAHU AKBAR ( Alah e mare ), toţi militarii aflaţi în bază fără nici un fel de ezitare au făcut ceea ce ştiu să facă cel mai bine şi-au luat armamentul din dotare aflat la o distanţă nu mai mare de lungimea braţului de ei şi au trecut la respingerea atacului. Puterea de foc a Viperelor Negre ia făcut pe insurgenţi să se retragă, dar fără insă a renunţa la luptă. Schimbul de focuri a durat aproximativ două ore. Văzând că nu vor avea succes cu astfel de atacuri au trecut la montarea de dispozitive explozive improvizate dar şi acest plan a fost dejucat de Viperele Negre care pe timpul patrulelor executate le-au descoperit, ulterior acestea fiind detonate de către echipa EOD a partenerului american.

În ultima perioadă de timp a fost linişte în zona FOB-ului perioadă în care preotul militar al batalionului împreună cu câţiva militari a reuşit să construiască o troiţă care a şi fost montată şi sfinţită în FOB MESCAL odată cu, putem să-i spunem ceremonia de inaugurare, activitate la care au participat comandantul Echipei Interimare de Comandă şi Control domnul Colonel Gheorghe VĂTĂMANU-COANTA, Comandantul Batalionului 21 Manevră, domnul Locotenent-colonel Florin STAN şi nu în ultimul rând înlocuitorul Maiorului MESCAL, locţiitorul pentru operaţii al Echipei Interimare de Comandă şi Control domnul Maior Gregory CANATA.

Un lucru este cert, ce au construit Viperele Negre în districtul TARNAK WA JALDAK reprezintă o piedică foarte mare în calea acţiunilor pe care insurgenţii le desfăşoară, dar în acelaşi timp şi o mare responsabilitate pentru Viperele Negre din Compania 1 care în perioada de timp care a mai rămas până la terminarea misiunii vor trebui să menţină încrederea populaţiei locale în forţele coaliţiei executând unele din cele mai grele misiuni ale militarilor români din Afganistan şi anume patrulele de prindere şi neutralizare a insurgenţilor din districtul TARNAK WA JALDAK.

NOTE:
pxrosu
* FOB - Forward Operation Base ( baza înaintatã de operaţii)

Sus
   
BIROURI REDACŢIONALE RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE