Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

Home Actualitate Teatre de operaţii Cultură Sport
Numărul 1 din martie 2009

În elita mondială a trupelor montane

Locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

Pe 5 martie, la a 43-a Reuniune a Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte, Baza de Instruire a Vânătorilor de Munte "Bucegi" a fost primită ca membru cu drepturi depline. A fost cea de-a zecea structură primită în rândurile Asociaţiei.

Ceremonialul de deschidere a celei de a 43-a reuniuni
a Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte

Foto: locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE
 

Timp de trei zile, la Baza de Pregătire Montană din Predeal s-a desfăşurat cea de-a 43-a Reuniune a Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte. La deschiderea reuniunii de marţi, 3 martie, au fost prezente 14 delegaţii, dintre care nouă reprezentau ţările membre permanente, trei ţări – printre care şi România – cu statut de observatori şi două invitate.

Obiectivele pe care le are în vedere Asociaţia sunt stabilirea de înţelegeri mutuale între centrele de pregătire pe toate liniile, cum ar fi exerciţiile de pregătire, metode, tehnici şi echipamente; familiarizarea cu mediul geografic al ţărilor participante; transmiterea de experienţe care să promoveze consensul şi camaraderia, precum şi elaborarea, implementarea şi aplicarea unor reglementări comune de către reprezentanţii oficiali.

Repere în timp

Primul contact pe care instituţia predeleană a avut-o cu Asociaţia Internaţională a Şcolilor Militare de Munte (AISMM) a fost în 1998, la doi ani de la constituirea Asociaţiei. Atunci, ţara noastră, prin Şcoala de Aplicaţie pentru Vânători de Munte – cum era denumirea la data respectivă – a fost invitată la întrunirea AISMM de la Aosta, Italia. A urmat perioada de restructurări din Armată, cu transformările ce au avut loc şi în Baza de Instruire a Vânătorilor de Munte, motiv pentru care, o perioadă, reprezentanţii bazei nu participat la aceste întruniri. Acestea s-au reluat în 2007 la Reuniunea de la Mittenwald, Germania, când comandantul de atunci al Centrului de Pregătire Montană, colonelul Gheorghe Iacob, a trimis o scrisoare de intenţie privind înscrierea în Asociaţie. Este data la care instituţia predeleană a  fost acceptată ca membru observator. Şeful Secţiei Cercetare-Dezvoltare şi Reglementări în Armă (SCDRA), locotenent-colonelul Marius Cotun, precizează că în conformitate cu statutul AISMM, este necesar un stagiu de doi ani cu statutul de membru observator, după care, în cel de-al treilea se organizează o întâlnire a membrilor Asociaţiei, aşa cum s-a făcut la Predeal.

În drum spre Piatra Arsă

Foto: sergent major Laurenţiu NECULA
 

Statutul de observator, explică locotenent-colonelul Cotun, dă dreptul instituţiei să participe la întrunirile Asociaţiei, cu doi membri: comandantul instituţiei de pregătire/învăţământ şi un instructor. În cadrul acestor întruniri se discută probleme tehnice privind instruirea în teren muntos în diferite ţări şi pentru diferite categorii de personal. Membrii observatori participă la şedinţele comandanţilor şcolilor sau ale comitetului tehnic (unde participă instructorii), însă nu au drept de vot. În cadrul acestor şedinţe, fiecare ţară prezintă teme referitoare la pregătirea în munte, instruirea cadeţilor sau se prezintă anumite exerciţii demonstrative. Începând cu Mittenwald, precizează locotenent-colonelul Cotun, s-a abordat şi problematica lecţiilor învăţate din teatrele de operaţii balcanice sau din Orientul Mijlociu, unde s-au executat şi acţiuni în munte.

Instrucţia vânătorilor de munte este asemănătoare

O întrebare la care şeful SCDRA a răspuns revistei noastre a fost modul în care se instruiesc militarii din trupele montane ale altor armate. "Instruirea este asemănătoare, însă diferă durata. Spre exemplu, austriecii merg spre patru săptămâni cu instrucţia de specialitate (vara – alpinism, iarna – instrucţie pe schiuri), noi desfăşurăm aceeaşi pregătire prin cursuri de două-trei săptămâni". Problemele cu care se confruntă vânătorii de munte din toate ţările sunt cele cunoscute. "Reprezentantul Austriei a spus că a lucrat patru săptămâni cu noii cadeţi şi n-au reuşit să-i înveţe schiul şi-şi puneau problema găsirii unor alte variante de pregătire – exemplifică locotenent-colonelul Cotun. Iar Austria, după cum se ştie, este o ţară cu tradiţie în sporturile de iarnă.  Se pare că şi acolo se confruntă cu problema condiţiei fizice precare a tinerilor".

Coborâre liberă

Foto: sergent major Laurenţiu NECULA
 

O prezenţă oarecum insolită a fost cea a delegaţiei Argentinei, de asemenea, cu statut de observator. Insolită datorită faptului că este statul "de la celălalt capăt al lumii"; pentru că, în ceea ce priveşte pregătirea vânătorilor de munte, Argentina are un specific aparte. Nu este deloc neobişnuit. Şcoala lor este dislocată în localitatea Bariloche, la aproximativ 4.000 de metri altitudine şi au trupe de munte foarte bine antrenate. Batalioanele argentiniene sunt constituite pe zone de altitudine şi sunt încadrate cu personal din regiune. "Au batalioane la 2.000 m, la 3.000 m şi merg până inclusiv la 6.000 m altitudine – detaliază locotenent-colonelul Cotun. De doi ani primim invitaţii de la dumnealor pentru a ne trimite cursanţi să se instruiască acolo. Şi au instrucţie foarte bună, pentru că au zăpadă tot timpul anului, au căţărare şi pe vulcan, şi pe gheaţă, în Aconcagua. Poate, în viitorul apropiat, vom avea posibilitatea să ne trimitem acolo cursanţi la pregătire".

Specificul românesc al reuniunii

O caracteristică a acestor reuniuni este programul flexibil, ce poate fi adaptat în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări în parte. Activităţile sunt destul de diferite. Unele ţări, care au avut posibilităţi materiale mai mari – cum a fost Italia, anul trecut – au prezentat şi materiale ştiinţifice privind aclimatizarea la înaltă altitudine şi au invitat profesori universitari, salvamontişti sau alpinişti care au făcut operaţii în teren muntos.

La Sfinxul bucegilor

Foto: sergent major Laurenţiu NECULA
 

Tema întrunirii din România a fost "Instrucţia pe schiuri pentru ducerea operaţiilor în teren montan, în munţii de înălţime medie", adică la 2.500 m. "Dumnealor au ridicat o problemă: în munţii de înălţime medie şi mică ducem acţiuni pe schiuri sau pe bocanci? Deci este problemă de mobilitate" - explică locotenent-colonelul Cotun. De aceea şi programul a fost alcătuit de aşa natură încât să cuprindă şi schi alpin dar şi schi de tură. Astfel, participanţii au parcurs un traseu care a avut punctul de plecare în Valea Dorului, au trecut pe la Piatra Arsă şi au ajuns până la Babele. În a treia zi a întrunirii s-a desfăşurat un exerciţiu demonstrativ, unde participanţii au încercat să găsească un răspuns la problema mobilităţii. "Având în vedere noua fizionomie a conflictelor armate, nu se mai pune atât de acut problema ducerii acţiunilor armate la altitudini foarte mari, de peste 3.000 m, explică locotenent-colonelul Cotun. Vorbind de altitudini de 2.000 m ne referim aproape ca la teren şes, dovadă că în Afganistan – o ţară muntoasă – au trimis batalioane de infanterie". Cât de oportună a fost trimiterea unor astfel de unităţi în relieful muntos afgan şi nu a unor trupe alpine, rămâne de analizat în viitor.

România, cel de-al zecelea membru al Asociaţiei

Repaus

Foto: sergent major Laurenţiu NECULA
 

Ţara noastră a participat ca observator, prin Baza de Pregătire a Vânătorilor de Munte "Bucegi", la reuniunea de acum doi ani, de la Mittenwald, Germania, şi de anul trecut de la Aosta, Italia, iar la reuniunea din acest an a fost primită în Asociaţie ca membru cu drepturi depline.

Colonelul Michel Lasser, care a ţinut locul secretarului Asociaţiei, a înmânat locţiitorului comandantului Bazei, locotenent-colonelul Adrian Negoiţă, certificatul de membru permanent al Asociaţiei, adresând mulţumiri participanţilor pentru camaraderia de care au dat dovadă. În plus, el a subliniat: "Să nu uităm totuşi că muncim cu toţii pentru aceleaşi scopuri: să stabilim un mare lanţ de înţelegeri reciproce între centrele de pregătire montană, mai ales cu referire la activităţile de pregătire, tehnici, tactici şi echipamente".  Următoarea întrunire a Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte, cea de a 44-a, va avea loc anul viitor, în Slovenia.
BIROURI REDACŢIONALE RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE