Titlu

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

Home Eveniment Teatre de operaţii Cultură Sport
Numărul 1 din martie 2009

  Dimineţile unui alergător

Locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

Cu aproape trei decenii în urmă, venea în Sântămăria Orlea - o comună aflată la o jumătate de kilometru de Haţeg - un profesor de la Drăgăşani, domnul Stănculeasa, hotărât să detroneze, cel puţin în domeniul atletismului, "hegemonia" şcolii sportive de la Deva.

Francisc Şaroşi

Plutonierul major Francisc ŞAROŞI .

Foto: locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

Şi atunci a căutat mai mulţi copii pe care să-i îndrume în tainele acestei discipline sportive. Aşa au ajuns fraţii Şaroşi să facă sport de performanţă. Aşa au ajuns să concureze împreună la diferite concursuri şi, după cum îşi aminteşte mezinul, Francisc Saroşi, "mai mult, chiar am fost toţi trei pe podium! Când eram la Institutul Militar «Nicolae Bălcescu», fratele cel mare era la Braşov, la radiolocaţie, iar mijlociul la antiaeriană. Chiar avem o poză cu toţi trei pe podium. Eu pe locul I, cel mijlociu pe locul al II-lea iar cel mare pe al III-lea".

Plutonierul-major Francisc Şaroşi a rămas la Academia Forţelor Terestre, însă pasiunea pentru atletism se menţine încă vie. Mai mult, s-ar spune că a devenit deja un mod de viaţă. Cu timpul, aria probelor s-a mărit, însă nu se îndepărtează foarte mult de familia atletismului. Aşadar, poate fi întâlnit la concursurile de orientare, mountain bike, triatlon sau duatlon. Acestea din urmă sunt probe complexe unde, pe lângă alergare (10 sau 15 kilometri), sunt şi probe de înot (la triatlon) şi de ciclism (40 kilometri). "La triatlon a fost mai greu cu înotul la început – povesteşte plutonierul-major Francisc Şaroşi – pentru că n-am avut pe nimeni să mă înveţe înotul de performanţă. Nu aveam tehnică şi am învăţat mai mult singur de la unul şi de la altul. Mă uitam cum înoată şi am încercat să fac şi eu ca ei".

Cu mountain bike cochetează de trei ani, când a participat la un concurs organizat în parcul "Sub Arini" din Sibiu. "Nu era o bicicletă prea performantă dar, totuşi, am câştigat locul I. A fost un traseu special amenajat de organizatori, cu tot felul de obstacole. De atunci am mai participat la încă vreo zece competiţii naţionale. Apoi, am participat şi la probe mai lungi de 50 km, 60 km sau 100 km, care s-au desfăşurat la Miercurea-Ciuc şi la Reşiţa, iar anul trecut am câştigat la Mediaş proba de mountain bike de 40 km. În total, cred că sunt vreo zece competiţii la care am participat. La Sibiu am avut ghinion că mi s-a rupt lanţul şi mi-a trebuit o jumătate de oră ca să-l repar. Pe urmă i-am prins pe concurenţi şi am ocupat locul al doilea".

Francisc Şaroşi

Plutonierul major Francisc ŞAROŞI. Antrenament în parcul "Sub arini" din Sibiu.

Foto: locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

Dincolo de pasiune, atletismul înseamnă foarte mult antrenament şi o viaţă sănătoasă, fumatul este exclus iar din hrană lipsesc mâncărurile grase sau prăjelile. De asemenea, şi efortul financiar este destul de consistent dacă avem în vedere că echipamentul şi energizantele trebuie să şi le cumpere singur. Poate la prima vedere, un tricou, un şort şi o pereche de tenişi nu ar costa foarte mult. Însă, pentru competiţie, este necesar un echipament special, care se poate ridica la mai multe sute de euro. Apoi sunt antrenamentele: zilnic, cel puţin 15-20 km de alergare, spre Răşinari când este vreme frumoasă iar atunci se întâlnesc mai mulţi pasionaţi de alergare sau singur, prin parc, atunci când plouă.  

Francisc Şaroşi

Plutonierul major Francisc ŞAROŞI .

Foto: locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

Din lista recentă a competiţiilor fac parte Crosul Unirii de la Alba Iulia, unde s-a clasat pe locul I, precedat de încă o prezenţă pe prima treaptă a podiumului, în noiembrie, cu echipa Clubului Steaua, la Campionatele Naţionale de Cros de la Craiova. La competiţia armatei americane, Army ten miles, a sosit pe locul al 4-lea, cu echipa României, şi pe acelaşi loc la categoria sa de vârstă. A mai participat la crosul Petrom, unde s-a clasat al treilea, şi la concursul de mountain bike de la Sibiu, desfăşurat în august, când s-a clasat al doilea. Însă competiţia sa de suflet rămâne cea din ţara cantoanelor. "Vreau să spun că recordul meu de 100 km din Elveţia, din 1998, este şi acum în picioare. Am participat la o cursă anuală tradiţională care are loc în luna iunie. La competiţie participă, alături de militari, şi civili şi amatori. Este o cursă în teren variat, în patrule formate din doi militari şi tot timpul trebuie să fie împreună pe traseu. Dacă unul abandonează, celălalt intră în clasament la individual; patrula este descalificată. Această cursă am alergat-o de zece ori şi cea mai bună performanţă am realizat-o cu fratele meu, Iosif, de la Baza 91 Aeriană Câmpia Turzii, în 1998, când am făcut şi recordul traseului: 7 ore 29 min. 42 sec."

Probabil că, având un asemenea palmares, plutonierul- major Şaroşi este unul dintre componenţii de bază ai lotului sportiv al Academiei Forţelor Terestre pentru concursurile aplicativ-militare şi, cu siguranţă, meritele sale sportive sunt recunoscute şi în interiorul instituţiei, cel puţin moral, dacă material nu s-a putut nici anul acesta.Deocamdată atenţia sa este îndreptată asupra tânărului Francisc, fiul său în vârstă de 11 ani. Acum este la vârsta când pe primul loc este şcoala, iar sportul rămâne doar o activitate pentru timpul liber. "A făcut înot, baschet, a cochetat şi cu mountain bike-ul şi se descurcă. Însă m-ar bucura mai mult să-şi menţină rezultatele bune la şcoală. Este vârsta la care învăţătura trebuie să fie pe primul plan; sportul va veni, cu timpul, de la sine".
BIROURI REDACŢIONALE RADIO DIN ORGANICA S.M.F.T.
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE