Header image
PUBLICAŢIE EDITATĂ DE
STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ISSN 1842-3817
|
|
|
|
|
|
 
 
 
 

 
 

MARA-tonul pe iarbă şi zăpadă

Maior Tudor ŞIMON

 

Încălzirea globală loveşte pentru al doilea an consecutiv ţinuturile Maramureşului, locul în care s-au desfăşurat, în perioada 7 - 11 ianuarie, întrecerile sportive aplicativ-militare de iarnă, faza pe Brigada 69 Artilerie Mixtă "SILVANIA", sub denumirea generică "MARA 2008".

 

Start în competiţieDe ce pe iarbă şi zăpadă ???  Dacă teritoriile româneşti din spaţiul extracarpatic sunt acoperite de o pătură groasă de zăpadă, iată că ţinuturile ardelene, ocrotite de zidurile Carpaţilor, au făcut excepţie. Poligonul Arieşul de Pădure din apropierea municipiului Baia Mare ne-a întâmpinat, în primele zile de concurs, primenit în haine de început de primăvară, şi nu în hainele groase ale lunii lui Gerar.

 

Fiind singurul poligon omologat din zonă, tragerile după efort s-au executat ca la un concurs de vară. A fost o situaţie ilară – dovadă că şi vremea are simţul umorului – dacă ţinem seama că municipiul Baia Mare este aşezat la poalele Munţilor Igniş, care sunt împânziţi de staţiuni montane iar, la peste 1.000 de metri altitudine, exista zăpadă din belşug. Dar asta este, regulile de siguranţă sunt "sfinte" şi nu pot fi încălcate.

Pentru a putea verifica militarii şi în îndemânarea lor de a aluneca pe schiuri, am executat probele în două etape. În prima zi s-au desfăşurat probele de biatlon şi ştafetă în poligon, pe un traseu stabilit, pentru a se vedea efectul tragerilor după efort. Clasamentele din prima zi au fost provizorii, deoarece urma ca, două zile mai târziu, să ne deplasăm în Poiana Soarelui pentru a parcurge traseul pe schiuri.

În a doua zi s-a desfăşurat proba de patrulă, pe un traseu de 14 km. La sfârşitul acestei zile am avut şi un prim clasament pe probe:

Locul I a fost ocupat de patrula Batalionului 317 Logistic "Voievodul Gelu" din Zalău, condusă de locotenent Daniel Iepure.
Locul al II-lea a fost ocupat de patrula Batalionului 316 Asigurare Date "Guruslău" din Şimleu Silvaniei, condusă de căpitan Liviu Alin Dumitrescu.
Locul al III-lea a fost ocupat de patrula Batalionului 612 Artilerie Antitanc "Maramureş" , condusă de locotenent Marius Sabău.

A treia zi a fost decisivă atât pentru stabilirea clasamentelor celor două probe dar şi pentru clasamentul general. Poiana Soarelui din staţiunea Izvoarele nu şi-a dezminţit numele şi ne-a întâmpinat cu un soare frumos şi generos, dar şi cu un strat de 70 cm de zăpadă. După numai o oră de mers cu camionul, am păşit parcă în altă lume, de poveste, cu peisaje decupate din povestirile fraţilor Grimm. Eram pe tărâmul unde domneşte muntele.

După ce traseul a fost marcat iar participanţii au făcut un tur de recunoaştere, s-a dat startul celor două probe restante. Schimbările faţă de clasamentele provizorii din prima zi nu s-au lăsat mult aşteptate, şi, ca de obicei, cei mai buni au câştigat.

Clasament biatlon individual:

Locul I: Plutonier Florin Dârjan din lotul Batalionului 316 Asigurare Date Şimleu Silvaniei.
Locul al II-lea: Plutonier Daniel Magdaş din lotul Batalionului 317 Logistic Zalău.
Locul al III-lea: Caporal Daniel Roşan din lotul Batalionului 315 Artilerie Şimleu Silvaniei.

Clasament biatlon echipe:

Locul I:  Batalionul 316 Asigurare Date din Şimleu Silvaniei.
Locul al II-lea: Batalionul 612 Artilerie din Baia Mare.
Locul al III-lea: Batalionul 317 Logistic din Zalău.

Clasament ştafetă:

Locul I: Batalionul 316 Asigurare Date din Şimleu Silvaniei.
Locul al II-lea: Batalionul 612 Artilerie Antitanc din Baia Mare.
Locul al III-lea: Batalionul 315 Artilerie din Şimleu Silvaniei.

CLASAMENT GENERAL:

Locul I: lotul Batalionului 316 Asigurare Date "Guruslău" de sub comanda locotenent-colonelului Nicolae Aionese, cu 76 puncte.
Locul al II-lea: lotul Batalionului 317 Logistic "Voievodul Gelu" de sub comanda locotenent-colonelului Costel Baboianu, cu 61 puncte.
Locul al III-lea: lotul de sub comanda locotenent-colonelului Mircea Fechete, cu 61 puncte.

Trebuie amintit aici concurentul de 40 de ani, plutonierul Mircea Pocol din Batalionul 315 Artilerie Antitanc, cu o contribuţie hotărâtoare în clasarea lotului propriu pe podium.

Toate aceste probe s-au desfăşurat în condiţii excelente, datorită eforturilor depuse de unitatea organizatoare – Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş" din Baia Mare şi a eforturilor depuse de comisia condusă de maior Tudor Pascu, locţiitorul comandantului Batalionului 612 Artilerie Antitanc "Maramureş" şi a secretarului de comisie, căpitan Ioan Suciu, ofiţer în compartimentul Operaţii al comandamentului Brigăzii 69 Artilerie Mixtă "Silvania".  

Festivitatea de premiere a avut loc pe platoul unităţii organizatoare, unde comandantul brigăzii, domnul colonel Onişor Cîrcu, le-a transmis participanţilor următorul mesaj: "Mişcarea sportivă în brigadă este la loc de cinste şi vă felicit pe toţi participanţii pentru efortul depus, pentru seriozitatea şi profesionalismul de care aţi dat dovadă pe parcursul acestor întreceri".
    
 

 

ÎNCEPUT DE AN SPORTIV
ÎN FORŢELE TERESTRE

 

SPORTUL ESTE
CEL MAI BUN AMBASADOR

 

MARA-TONUL
PE IARBĂ ŞI ZĂPADĂ

 

FINALA CONCURSURILOR
MILITAR-APLICATIVE DE IARNĂ,
PREDEAL 2008

 

ORIENTAREA, VETERANII
ŞI MARAMUREŞENII

 

 

 

 

 


 


 
  Webdesign LTC Dragos Anghelache