Header image

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE
STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ISSN 1842-3817

line decor
|
|
|
|
|
|
line decor
 
 
 
 

 
 

REGINA MARIA
ŞI REGIMENTUL 4 ROŞIORI

Sublocotenent Andreea POPESCU


Timp de nouă luni, din martie şi până în noiembrie, expoziţia denumită "Regina Maria şi Regimentul 4 Roşiori" are porţile deschise pentru cei care doresc să se întoarcă puţin în timp şi să descopere personalitatea Mariei de Saxa Coburg Gotha, prima Regină a României Mari şi comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori.

Regina Maria

Expoziţia a fost realizată datorită unui parteneriat extins al Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" cu Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Naţională a României, Fundaţia "Artexpo", Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Piteşti şi a unor sponsori iubitori de istorie. Echipa care a reuşit să ne introducă în atmosfera sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX prin ilustrarea vieţii Reginei Maria a fost formată din muzeografi pasionaţi ai Muzeului Naţional Militar. Coordonator al întregii expoziţii a fost d-na Cornelia Konig, ajutată de doamna Viorica Neagu, doamna Ana Carla Duţă şi doamna Cornelia Cristea.

Regina Maria a fost numită comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori la decizia Regelui Ferdinand şi a lui Carol I datorită interesului pe care aceasta l-a arătat pentru problemele ţării. Faptul că era o foarte bună călăreaţă a constituit un atu, regimentul fiind unul de cavalerie.

Puţină lume se aştepta ca regina să se implice în acţiunile regimentului, titlul său fiind onorific, dar după cum istoria arată, aceasta avea un birou permanent în regiment şi participa la exerciţiile de manevră ale unităţii. S-a implicat activ în toate acţiunile pe care Regimentul 4 Roşiori (denumit mai târziu Regimentul 4 Roşiori "Regina Maria") le-a desfăşurat şi a purtat cu drag uniforma militară.

Regina MariaPe sonorul "Rapsodiei Române" a lui George Enescu, expoziţia prezintă doar o mică parte (10 la sută) din materialele despre Regina Maria existente în posesia Muzeului Naţional Militar, dar totodată şi cele mai impresionante. Dintre acestea, în prima sală a expoziţiei sunt arborate stindarde ale Regimentului 4 Roşiori, costume  populare purtate de Regina Maria şi fotografii în port popular, un album original al familiei regale cu poze care o surprind pe regină în diferite ipostaze la Palatul Cotroceni (semnate de Regina Maria şi datate). Piesa de rezistenţă a expoziţiei este un tablou cu motive scandinave al unui pictor francez, Pierre Bellet, datat 1905, care arată cât de frumoasă şi distinsă era Regina Maria. Se regăsesc ordine şi decoraţii acordate reginei, zeci de fotografii îmbrăcată militar alături de ofiţerii Regimentului 4 Roşiori, îmbrăcată în soră medicală pe front şi dând ajutor răniţilor, îmbrăcată în port popular sau în haine elegante demne de rangul său.

Costumul original de colonel în Regimentul 4 Roşiori şi valtraful sunt expuse alături de fotografii care o înfăţişează pe regină călare, purtând acest costum. Mai regăsim şi câteva obiecte personale: trusa de botez dăruită de regina Victoria a Angliei, bunica Mariei, citate scrise pe hârtie sau pergament, costume ale celor patru copii. Obiectele dăruite de ofiţerii Regimentului 4 Roşiori: un portţigaret din aur cu briliante, o căciulă de roşior în miniatură, o mână a ei în miniatură şi altele demonstrează strânsa legătură a reginei cu militarii regimentului.

Piesa centrală a expoziţiei este o creaţie decorativă foarte frumoasă a stilului baroc, folosită la mesele de recepţie şi care fusese primită de la ofiţerii regimentului. Aceasta este din argint, cântăreşte 34 de kilograme şi a fost realizată la Berlin.

Multe alte obiecte, decoraţii şi imagini ce alcătuiesc expoziţia aşteaptă să fie explorate de ochii curioşi ai celor dornici de cunoaştere, iar pentru asta sunteţi invitaţi de marţi până sâmbătă, între orele 9 -17, să deschideţi câte o pagină de istorie la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I". Totodată, puteţi vizita şi expoziţia "Pe aici nu se trece!", organizată în perioada 9 iulie – 31 decembrie.
    

CERCUL MILITAR
DIN CETATEA BĂNIEI

Cercul Militar din Craiova este renumit de mai mulţi ani pentru intensa activitate artistică şi culturală care atrage, deopotrivă, militari în rezervă şi retragere, civili, oameni de toate vârstele, precum şi numeroase personalităţi ale unor reputate instituţii de învăţământ, de artă şi de stat craiovene.

REGINA MARIA
ŞI REGIMENTUL 4 ROŞIORI

Timp de nouă luni, din martie şi până în noiembrie, expoziţia denumită "Regina Maria şi Regimentul 4 Roşiori" are porţile deschise pentru cei care doresc să se întoarcă puţin în timp şi să descopere personalitatea Mariei de Saxa Coburg Gotha, prima Regină a României Mari şi comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori.

URME
Săgeata de lumină pătrunde-n întuneric şi urma visului rămâne un zâmbet. Încet-încet, apoi mai repede, soarele începe să se topească şi să curgă pe pământul arid, pe corturi, inundând totul într-o explozie de lumină.

MOARTEA ALBĂ
Doar raza de cântec mai ţâşnea din pământ spre cerul plumburiu şi încărcat cu muşuroaie de zăpadă. Frigul ne strângea de pe colinele singuratice într-un degetar alb în care vântul îşi făcea loc fără să aibă vreo intenţie de a-şi cere scuze.

VIAŢA OSTĂŞEASCĂ
ÎN CREAŢIA LITERARĂ
A LUI DRAGOŞ VICOL

Ostaşii sunt, pentru autor, oamenii pe care îi simte aproape, cu toate aspiraţiile şi greutăţile inerente.

MONOLOGURI
Bună seara, Andrei! Vin spre tine, închipuire albastră, plăsmuire din vis şi speranţe. Dă-mi voie, deschide uşa şi lasă-mă lângă tine.

CHERHANA
Ne uităm unul în ochii celuilalt, preţ de vreo două secunde... Niciunul nu are nimic de zis cu voce tare, ne înţelegem din priviri.

TREI SUTE
Cu totul şi cu totul, în cetate erau cam 300. Luptători. Că din ăilalţi, necombatanţi, se mai găseau – referenţi, şefi de depozite, contabili, telefonişti, electricieni, fochişti, scribi... ca în oricare cetate. Erau cam spartani de felul lor, sărăcia fiind o virtute.


 

  Webdesign LTC Dragos Anghelache